1. yle.fi
  2. Uutiset

Reseptihoitajien virheet hyvin harvinaisia – Tulevaisuudessa sairaanhoitaja voi kirjoittaa yhä useamman reseptin

Ensimmäiset sairaanhoitajat saivat rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä vuonna 2012.

Reseptien kirjoitusoikeus
hoitaja kävelee käytävällä vaunun kanssa
Ylen haastattelemat Esperi Caren entiset työntekijät ovat helpottuneita, kun ovat päässeet eroon yhtiöstä. Kuvan henkilö ei liity juttuun.AOP

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa reseptihoitajien oikeuksia määrätä lääkkeitä olisi peruttu potilasvahinkojen tai virheiden vuoksi. Virheellinen toiminta on ollut ylipäätään hyvin harvinaista eikä erheistä ole aiheutunut ministeriön mukaan vaaraa potilaille.

Asiaa on seurattu sekä perattu myös muun muassa STM:n vuodenvaihteessa 2015–2016 julkaistussa selvityksessä, joka koski rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden toteutumista.

– Selvityksen mukaan sairaanhoitajien lääkemääräyksistä 3–5 promillessa on ollut poikkeamia, sanoo ministeriön neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki.

Ensimmäiset sairaanhoitajat saivat rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä vuonna 2012. Oikeus edellyttää lisäkoulutusta, vastaavan lääkärin määräystä, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran myöntämää yksilöintitunnusta lääkemääräyksiä varten ja merkintää terveydenhuollon ammattihenkilöiden Terhikki-rekisteriin.

Tähän mennessä lääkkeiden määräämistä koskevan lisäkoulutuksen on suorittanut ministeriön mukaan vuosittain keskimäärin noin 60 ihmistä. Tänä vuonna valmistuvia arvioidaan olevan 88. Valviran mukaan kaikkiaan 386 sairaanhoitajalle on merkitty rajattu lääkkeenmääräämisoikeus Terhikkiin.

Isoja alueellisia eroja

Tulevaisuudessa sairaanhoitaja saattaa kirjoittaa yhä useamman potilaan reseptin. Vuoden alusta voimaan tulleen lain mukaan kunnat voivat hakea aluehallintovirastoilta korvausta sairaanhoitajien lisäkoulutuksesta, joka koskee rajattua lääkkeiden määräämistä. Tähän asti työnantajan tai hoitajan on pitänyt maksaa kulut itse.

– Uskon, että uudistuksella on suuri vaikutus, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Hannele Häkkinen.

Myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen arvioi, että muutos tuo potkua koulutukseen hakeutumiseen ja toiminnan tehostumiseen.

Hakeutumista koulutukseen on hidastanut niin STM:n kuin liittojen asiantuntijoiden mukaan ennen kaikkea opintojen korkea hinta. Kun päälle lisätään koulutuksen ajalta maksettava palkka hoitajalle, mahdolliset sijais- ja muut kulut, työnantajan kipukynnys on voinut ylittyä.

Koulutus on maksanut aiempina vuosina noin 4 900 euroa yhdeltä ihmiseltä.

– Korvauksen tarkka euromäärä vahvistetaan vuosittain asetuksella, sanoo hallitusneuvos Anne Ilkka sosiaali- ja terveysministeriöstä.Hänen mukaansa arvio on, että koulutuksen saavia ihmisiä olisi vastaisuudessa vuosittain keskimäärin noin sata.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtelan mukaan alueelliset erot hoitajien määrässä ovat suuria. Lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia on eniten Keski-Suomen, Uudenmaan, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiirien alueilla.

Lue seuraavaksi