SVT: Autoteollisuudesta katoaa tuhansia työpaikkoja sähköautojen myötä

Sähköautojen tuotantoa voidaan automatisoida nykyistä autoteollisuutta enemmän, joten työvoiman tarve vähenee.

autoteollisuus
Sähköauto latauksessa.
Mostphotos

Kun autoteollisuus siirtyy sähköautoihin, muutos uhkaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja autojen tuotannossa ja kokoonpanossa, uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Tämä johtuu siitä, että autoihin tarvitaan vähemmän osia ja tuotantoa on helpompi automatisoida.

– Dieselmoottorissa on paljon enemmän osia, mikä vaatii enemmän työvoimaa. Sähkömoottorissa on vähemmän osia ja se voidaan valmistaa myös automatisoidummin, joten tarvitaan vähemmän työntekijöitä, sanoo ajoneuvotutkija Martin Sköld Tukholman kauppakorkeakoulusta.

Sköld kuitenkin uskoo, että tulevien sähköautojen valmistukseen tarvitaan uusia ihmisiä.

– Luulen, että monessa mielessä on jo kiire. Riski on erittäin suuri, sillä täytyy hyödyntää tällä hetkellä saatavilla oleva asiantuntemus, Sköld toteaa.

Autoteollisuus on suuri työllistäjä Ruotsissa. Ammattiliitto Vehicle Component Groupin alle kuuluu 350 alihankintayhtiötä, jotka työllistävät noin 80 000 henkilöä.

Lue myös:

Sähköautoja valmistava Tesla irtisanoo tuhansia työntekijöitä

Robottibussit huristavat pian Euroopan kaduilla – Tallinna ja Helsinki ovat eturintamassa ilman kuljettajaa liikkuvien ajoneuvojen kehityksessä

Sähköautoilijan ”koeajo” polttomoottoriautolla naurattaa suomalaisia Facebookissa: ”Ajon päätyttyä moottori pitää muistaa sammuttaa”

"Autokauppa pysähtyi kuin seinään joulukuun alussa" – syynä dieselin hinnan nousu, Saksan dieselautojen käyttökielto ja autoilua koskevat ilmastoraportit

EU:lta odotuksia tiukemmat päästörajat uusiin autoihin – 2020-luvulla sähköautojen määrä lisääntyy, sillä bensa-autoilla ei tavoitteita saavuteta