Israel ampui ohjuksia iranilaiskohteisiin Syyriassa – hyökkäystä edelsi ohjuksen laukaisu Israeliin

Iskut olivat seurausta sunnuntaina tapahtuneesta rajaselkkauksesta. Tarkkailijajärjestön mukaan iskuissa kuoli 11 taistelijaa.

Syyria
Yöllisellä taivaalla kaupungin yllä näkyy suuri keltainen valopallo.
Syyrian ilmatorjunta torjuu Israelin ohjuksia Damaskoksen yllä. Israel kertoo tehneensä iskuja Syyriassa toimivia Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkoja vastaan.Youssef Badawi / EPA

Israelin armeija kertoo iskeneensä iranilaisia kohteita vastaan Syyriassa aikaisin maanantaina. Isku tapahtui sen jälkeen, kun muutamia tunteja aikaisemmin Israel oli torjunut Syyrian puolelta tulleen maasta maahan ammuttavan ohjuksen.

– Olemme aloittaneet iskut Iranin Quds-joukkoja vastaan Syyrian alueella. Varoitamme Syyrian armeijaa, että se ei vahingoittaisi Israelin joukkoja tai alueita, totesi Israelin armeija kannanotossaan.

Quds-joukot ovat osa Iranin vallankumouskaartia, ja ne hoitavat tehtäviä Iranin ulkopuolella.

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa kuultiin voimakkaita räjähdyksiä yöllisellä taivaalla lähes tunnin ajan. Syyrialaisen armeijalähteen mukaan Israel ampui ohjuksia useissa aalloissa, mutta Syyrian ilmavoimat tuhosivat suurimman osan niistä. Asiasta kertoi Syyrian valtiollinen media.

Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan Israelin ohjukset osuivat ilmeisiin Iranin ja Hizbollahin asevarastoihin. Hizbollah on libanonilainen äärijärjestö, jota Iran tukee.

Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että Israelin iskuissa kuoli ainakin 11 taistelijaa, joista kaksi oli syyrialaisia.

Venäjän armeija puolestaan ilmoittaa, että iskuissa kuoli neljä syyrialaista sotilasta ja haavoittui kuusi. Venäjä on Syyrian hallituksen keskeinen liittolainen Iranin lisäksi.

Iskut olivat seurausta sunnuntaina tapahtuneesta rajaselkkauksesta. Syyria kertoo torjuneensa Israelin ilmaiskun. Israel puolestaan kertoo pysäyttäneensä Golanin kukkuloille ammutun raketin.

– Meidän pysyvän toimintaperiaatteen mukaan iskemme iranilaisia soluja vastaan Syyriassa ja satutamme kaikkia, jotka yrittävät satuttaa meitä, sanoi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu aikaisemmin.

Israelin puolustusvoimain tiedottajan everstiluutnantti Jonathan Conricuksen mukaan Israel uskoo, että ohjus oli salakuljetettu Syyriaan. Conricus kieltäytyi kertomasta, minkä tyyppisestä ohjuksesta oli kyse. Hänen mukaansa sen tyyppistä ohjusta ei kuitenkaan ole käytetty Syyrian sisällissodassa eikä sellaista pitäisi edes olla Syyriassa.

Israel on tehnyt yhteensä satoja ilmaiskuja Syyriaan. Israelin mukaan iskujen kohteena ovat olleet Iranin armeijan joukot sekä edistyneiden aseiden toimitukset Israelin pitkäaikaiselle viholliselle Hizbollah-järjestölle.

Korjattu kello 7.57: Quds-joukot ovat osa Iranin vallankumouskaartia, eivät varsinaista armeijaa.

Korjattu klo 12.20: Raketti-sana on korvattu ohjuksella. Lisätty Israelin puolustusvoimain tiedottajan arviot ohjuksesta.

Lähteet: TASS-REUTERS-AFP