KPY:n arvo-osuuksien säilytyksen vaihdon takaraja lähestyy – tuhansilta siirto vielä tekemättä

KPY:n arvo-osuuksien siirtoon on aikaa helmikuun loppuun saakka.

Osakkeet ja arvopaperit
Lankapuhelin.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Noin neljä tuhatta osuuskunta KPY:n omistajaa saa lähipäivinä postia arvopaperikeskus Euroclear Finlandilta. Kirje sisältää KPY:n arvo-osuuksien säilytyspalvelun irtisanomisilmoituksen.

Euroclearin säilytyspalvelu päättyy helmikuun lopussa. Tileillä olevat arvo-osuudet on siirrettävä esimerkiksi omaan pankkiin. Euroclear kertoi palvelun loppumisesta marraskuussa, minkä jälkeen tuhannet KPY:n osuuksien omistajat ovat jo tehneet siirron.

Euroclearin säilytyspalvelu on ollut sijoittajille maksuton ja kulut on peritty yhtiöiltä, joiden osakkeista on kyse. Lakimuutoksen myötä yhtiöiden ei tarvitse kuitenkaan enää maksaa osakkeiden säilytyksen kuluja.

Osuuskunta KPY olisi kuitenkin halunnut jatkaa arvo-osuuksien säilytystä ja myös maksaa siitä, mutta Euroclear ei halua pitää osuuksia tilillään säilytyksessä.

Osa omistajista, kuten perikunnat eivät välttämättä edes tiedä arvo-osuustilin olemassaolosta. Omistus on syntynyt entisen puhelinosakkeen muututtua 100 kappaleeksi Osuuskunta KPY:n arvo-osuuksia.

Jos omistajia ei tavoiteta, arvopaperikeskus laittaa osuudet myyntiin ja rahat tallennetaan aluehallintovirastoon.

Artikkelia täydennetty 21.1. klo 13.48 tiedolla siitä, että Osuuskunta KPY olisi halunnut sekä jatkaa että maksaa arvo-osuuksien säilytystä Euroclearissa edelleen.