Kiinan talous kasvoi viime vuonna 6,6 prosenttia – Hitain kasvu sitten vuoden 1990

Talouskasvua hyydyttivät taistelu velkaantumista vastaan ja kauppasota Yhdysvaltain kanssa. Kiinan kasvun hidastuminen voi heiluttaa maailmantaloutta.

Kiinan talous
Ning Jizhe puhuu pöydän takana.
Kiinan tilastoviraston päällikkö Ning Jizhe esitteli viime vuoden taloustilastoja. Kiinan bruttokansantuote kasvoi 6,6 prosenttia vuonna 2018.Wu Hong / EPA

Kiinan talous kasvoi viime vuonna hitaimmin lähes kolmeen vuosikymmeneen.

Kiinan tilastovirasto kertoi, että maan bruttokansantuote kasvoi 6,6 prosenttia, mikä oli hitain kasvuprosentti sitten vuoden 1990. Tuolloin Tiananmenin mielenilmausten murskaamisen jälkeisissä tunnelmissa Kiinan talous kasvoi vain 3,9 prosenttia.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä talous kasvoi 6,4 prosenttia, mikä on hitain tahti sitten globaalin rahoituskriisin vuosien 2008–2009.

Edellisvuonna 2017 Kiinan talous kasvoi 6,9 prosenttia. Kiinan kasvun hidastuminen voi painaa koko maailmantaloutta laskusuuntaan.

– Näemme muutoksia vakaudessa ja huolta näistä muutoksista. Ulkoinen ympäristö on mutkikas ja ankara. Talouteen kohdistuu painetta alaspäin, Kiinan kansallisen tilastoviraston johtaja Ning Jizhe sanoi.

Hän lisäsi, että Kiinan talous on kokonaisuudessaan vakaa.

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet heikkenivät viime vuonna jyrkästi, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump iski lähes puolta Kiinan tuonnista tullien korotuksilla.

Kasvun hidastuminen asettaa Kiinan presidentille Xi Jinpingille paineita päästä neuvottelusopuun Yhdysvaltain kanssa.

Kiina yrittää ratkoa velkaongelmaa

Kiinan talouskasvua on varjostanut kauppasota Yhdysvaltain kanssa, mutta monet asiantuntijat katsovat kasvun hidastumisen liittyvän ennen kaikkea hallituksen kamppailuun velkaantumista vastaan.

Kiina selvisi maailmantaloutta ravistelleesta vuosien 2008–2009 kriisistä vahvan elvytysohjelman avulla. Se jätti kuitenkin jälkeensä suuren velkavuoren, jota kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kutsunut jopa vaaralliseksi.

Kiina viivytti suuria rakennushankkeita pitääkseen velan kasvun kurissa. Investoinnit infrastruktuuriin kasvoivat vain 3,8 prosenttia, kun edellisvuonna kasvua oli peräti 19 prosenttia.

Kiinan kommunistijohto yrittää ohjata maata aiempaa vakaampaan, enemmän kotimaiseen kysyntään perustuvaan kasvumalliin.

Kasvu on hidastunut odotettua enemmän, mikä on saanut hallituksen hellittämään lainarajoituksia ja jälleen kasvattamaan valtion menoja.

Lisää aiheesta:

Kiinan talouskasvu hitainta lähes kymmeneen vuoteen – tinkii siksi päästövähennyksistä

Lähteet: AFP, AP, Reuters