Supo selvittää pelastuslaitosten työntekijöiden rikostaustat – syyniin myös Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset

Selvitys tehdään, koska pelastuslaitokset alkavat käyttää ensi vuoden alusta samaa turvaluokiteltua tietoa sisältävää verkkoa, kuin esimerkiksi poliisi.

Kuva: Vilma Hannén / Yle

Suojelupoliisi selvittää useiden tuhansien työntekijöiden rikostaustat kaikissa Suomen 22 pelastuslaitoksessa. Pohjois-Pohjanmaalla tämä tarkoittaa Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksia.

Työntekijöiden rikostaustat selvitetään, koska pelastuslaitokset alkavat käyttää ensi vuoden alusta samaa turvaluokiteltua tietoa sisältävää verkkoa, kuin poliisi, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos ja ministeriöt.

Pelastuslaitokset tarvitsevat suojelupoliisin turvallisuusselvityksiä myös esimerkiksi palotarkastuksia varten. Arkaluonteista tietoa käsitellään sellaisissa palotarkastuksissa, joissa tarkastetaan yhteiskunnan kannalta tärkeitä kohteita, kuten Puolustusvoimien tai poliisin rakennuksia. Arkaluonteista materiaalia pääsevät tarkastelemaan vain suojelupoliisin turvallisuusselvityksen läpäisseet työntekijät.

Suurin osa rikostaustaselvityksistä tehdään tämän vuoden aikana ja ne koskevat ammattihenkilöstön lisäksi sopimuspalomiehiä ja vapaapalokuntalaisia.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)