Hyppää sisältöön

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Lue, miksi tulevaisuus on teinityttöjen ja millaista on köyhän perheen elämä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Vähävaraisen perheen äiti kertoo jättävänsä välillä omia kipulääkkeitään ostamatta, jotta perheelle saadaan ruokaa. Pojille hän ei tätä paljasta, sillä lapset kantavat äidin voinnista suurta huolta. Kuva: Mari Kahila / Yle

Lapset kävelevät kotiin tultuaan suoraan hellan eteen. “Mitä ruokaa on?” pojat kysyvät kuin yhdestä suusta. Laura, 39, tietää, että molemmat ovat nälkäisiä koulupäivän jälkeen. Silti hän joutuu taas kerran sanomaan, että tänään syödään puuroa. Kaurapuuroa tai riisipuuroa. Jälkimmäiseen eivät lapset ole vielä kyllästyneet.

Meressä eläneet lohet nousivat aikoinaan suurin joukoin kutemaan Pohjanmaan jokiin. Kuva: U.S. Fish and Wildlife Service

Taasko hylkeenlihaa! Niin kivikauden suomalainen saattoi puuskahtaa istahtaessaan aterialle – tai sellaisen kuvan voi maalailla kivikautisilta asuinpaikoilta löytyneistä tyypillisistä ruoanjätteistä, hylkeenluista. Arkeologisten tutkimusmenetelmien kehittyminen on kuitenkin muuttamassa kuvaa tuolloisesta ruokavaliosta. Kalaa syötiin paljon enemmän kuin vanhat arkeologiset menetelmät ovat antaneet ymmärtää.

Linda Liukas Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Parhaat asiat urallani ovat kaikuja teinityttöydestä. Teinitytöt ovat tietoisia, tarkoituksellisia ja taitavia, kirjoittaa Linda Liukas kolumnissaan.

Brittikouluissa on huomattu, että moni lapsi ei saa esimerkiksi riittävästi ruokaa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Vaikka olisit kuinka köyhä, odotus on, että sinulla on älypuhelin ja lapsilla muodin mukaiset vaatteet, sanoo alakoulun rehtori Ian Read. 25 vuotta opettajana työskennellyt Read sanoo, että tilanne on kouluissa vaikeampi kuin hänen työuransa aikana kertaakaan aiemmin.

Rovaniemeläisen Auroran tarina ei ole mikään Lappi-mainos. Kuva: Dionysos Films

Ohjaaja Miia Tervon ensimmäisessä pitkässä elokuvassa naiset ovat hurjia ja Lappi kaukana matkailumainoksesta.