Lähes 100-vuotias Kouvolan Pukimo konkurssiin – perheyrityksen johtaja: "Hirveän ikävää, etten kyennyt tätä paremmin hoitamaan"

Vaateliike pääsi yrityssaneeraukseen runsas vuosi sitten.

konkurssi
Kouvolan Pukimo
Juha Korhonen/Yle

Kouvolan vanhimpiin liikkeisiin lukeutuva Kouvolan Pukimo lopettaa toimintansa. Perheyritys jätti konkurssihakemuksen viime viikolla, ja yrityksen konkurssi on alkanut tänään maananataina.

Pukimo pääsi yrityssaneeraukseen runsas vuosi sitten. Yritys kertoo, että viime vuonna sen liikevaihto laski noin 10 prosenttia.

Kouvolan Pukimon toimitusjohtaja Jarkko Mikkolan tunnelmat eivät ole korkealla.

– Yrityssaneerauksen laskelmat perustuivat siihen, että liikevaihto pytyy jotakuinkin aikaisemmalla tasolla. Näin ei valitettavasti käynyt. Ei jäänyt paljoa tehtävää, Mikkola sanoo.

Asiakaskuntaa hävinnyt

Taustalla vaikuttaa yrityksen mukaan ostovoiman pieneneminen Pohjois-Kymenlaaksossa paperiteollisuuden rakennemuutoksen myötä.

– Kouvolan kaupungin tilanne on vähän surkea. Muuttotappion myötä asiakaskuntaa on hävinnyt ja niiden, jotka ovat jäljellä, ostovoima on pienentynyt, Mikkola summaa.

Ostoksia tehdään, ja myös vaatteita hankitaan yhä enemmän isoista marketeista tai verkkokaupoista.

– Varmaan se on näiden kaikkien yhteenlaskettu summa, joka meitäkin osui nilkkaan, Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan myöskään Kouvolan keskustan kehittäminen ei ole riittänyt. Esimerkiksi kävelykatu Manski otettiin ison remontin jälkeen käyttöön viime vuonna.

Yhtiön suurimmat velkojat ovat Osuuspankki, verottaja, Nordea ja yhtiön osakkaat.

Kouvolan Pukimon myymälä
Juha Korhonen/Yle

Yhdeksän jää ilman työtä

Pitkäikäisen perheyrityksen toimitusjohtajan mieltä painaa eniten henkilökunnan tilanne.

Vaateliike työllisti pitkään parikymmentä ihmistä, nyt enää yhdeksän. Heidän irtisanomisaikansa konkurssitilanteessa on kaksi viikkoa.

– Omalta kohdaltani hirveän ikävää, etten kyennyt tätä paremmin hoitamaan. Yritys oli aika pitkälti sidottu suvun kiinteistöihin ja muitakin annettua asiaa oli, joita ei pystynyt muuttamaan, Mikkola sanoo.

Myytävää varastoa Kouvolan Pukimolla on jäljellä reilun 400 000 euron edestä. Pääosa siitä on syyssesongin tuotteita. Ne myydään alennettuun hintaan loppuunmyynnissä.

Lähes 100-vuotias

Kouvolan Pukimo aloitti toimintansa vuonna 1921.

Hollolasta Kouvolaan muutanut 26-vuotias rautatieläinen Ilmari Mikkola osti Kouvolasta torin alalaidasta Kouvolan Pukimo- nimisen liikkeen varastoineen kaikkineen silloisen 43 100 markan kauppahinnalla.

Yritys toimi jo kolmannessa polvessa. Liike kuului valtakunnalliseen Moda-ketjuun.