Hyppää sisältöön

"Sota ei yhtä miestä kaipaa" – Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg ei hae jatkokautta

Lindberg kertoi ratkaisustaan maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. 

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg (oik.) 228. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin Säätytalolla maanantaina 21. tammikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg ei hae jatkokautta tehtävässään ensi kesän jälkeen. Lindbergin 5-vuotinen kausi päättyy elokuun alussa. Lindberg kertoi ratkaisustaan maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

– Minulla on ollut tässä jo jonkin aikaa tiedossa, viime vuoden lopulta lähtien, että tämä minun komentajakauteni päättyy tässä tämän määräaikaisen viisivuotiskauden lopussa eli jään reserviin 1.8., Lindberg totesi.

Uuden puolustusvoimain komentajan nimittää tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti: Komentajavaihdokset eivät johdu kohuista

Presidentti Niinistön mukaan puolustusvoimiin liittyneillä kohuilla ei ole ollut vaikutusta puolustusvoimissa nopeaan tahtiin tehdyille komentajavaihdoksille.

– Kaikkien kolmen komentajan määräaikaiset tehtävät ovat olleet tai ovat katkolla. Mikään tehtävistä ei pääty kohujen johdosta. Merivoimien uuden komentajan henkilöön vaikutti kyllä siellä esillä oleva jääviysepäily, presidentti Niinistö tiedottaa.

Presidentti Niinistö kertoo käyneensä komentaja Lindbergin kanssa keskustelun marraskuun lopussa ja yhteisymmärryksen tuloksena käynnistiäneensä jo joulukuussa uuden komentajan haun.

– Sanottaakoon vielä, että Lemmenjoen tapahtumat eivät tuossa keskustelussa olleet esillä, eivätkä ne mitenkään vaikuttaneet asiaan. On itsestään selvää, että vaihdoksilla ei ole vaikutusta puolustusvoimien toimintakykyyn tai kykyyn valmistella hankintoja, presidentti Niinistö painottaa.

"Ei ole vaikutusta hävittäjähankintoihin"

Ilmavoimien hävittäjähankinnoista päätetään tämän hetken aikataulun mukaan vuonna 2021. Ilmavoimien komentajana vuosina 2008–2012 toiminut Lindberg ei näe, että puolustusvoimain komentajan vaihdoksella olisi vaikutusta hävittäjähankintoihin.

– Sota ei yhtä miestä kaipaa. Kun vesilasista vetää sormen pois, niin siihen ei jää monttua, Lindberg kuittaa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi viime viikolla keskusrikospoliisia tekemään esiselvityksen Lindbergin menettelystä Lemmenjoen harjoitukseen liittyen.

– Sitä on vaikea kommentoida, kun se ei ole käynnistynyt ja aika näyttää, mitä se tarkoittaa. En ole koskaan ollut minkään selvityksen tai tutkinnan kohteena, että tämä on uusi kokemus, Lindberg vastaa.

Lindbergin mukaan Lemmenjoen harjoituksen saama julkisuus voi olla puolustusvoimien kannalta lopulta hyvä asia.

– Koska se osoittaa sen, että me puutumme näihin asioihin. Me emme hyväksy epäkorrektia käyttäytymistä. Me tutkimme asiat perusteellisesti ja tämä tulee nyt kaikille selväksi; kansalaisille ja meidän omalle henkilöstölle, Lindberg vakuuttaa.

"Suorituskyky korvataan täysimääräisesti"

Ilmavoimien Hornetit korvaavassa tulevassa hävittäjähankinnassa Lindberg pitää kiinni vuoden 2017 puolustusselonteon linjauksesta, jonka mukaan Hornet-hävittäjien suorituskyky korvataan täysimääräisesti.

Lindberg ei ota suoraan kantaa siihen , pitääkö uusien hävittäjien määrä olla konevalmistajille lähetetyssä tarjouspyynnössä mainittu 64 kappaletta.

– Suomen ympäristössä kaikki meidän naapurimaat ovat jo tehneet päätöksiä omien kalustojensa uusinnasta. Venäjä tuo Suomen naapuriin Besovetsiin koko ajan uusia SU-35-hävittäjiä. Ruotsi on jo tehnyt päätöksensä uudesta Super-Gripenistä ja norjalaiset ja taskalaiset F35-hävittäjistä, Lindberg listaa..

– Suomen ilmapuolustusympäristö on kehittymässä haasteellisemmaksi jo tehtyjen päätösten mukaan ja Suomi tarvitsee oman suorituskykynsä ja eihän vanhoilla hävittäjillä voida loputtomiin lentää, Lindberg korostaa.

Ylen puoluejohtajille tekemässä kyselyssä SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset olisivat valmiita tinkimään hävittäjien lukumäärästä.

Karenssi rajoittaa uusia tehtäviä

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan Lindberg on allekirjoittanut puolustusministeriön kanssa virkakauden päättymiseen liittyvän karenssisopimuksen, jonka rajoitusajan pituus on kuusi kuukautta palvelussuhteen päättymisestä alkaen.

Karenssin aikana Lindberg ei voi siirtyä toisen työnantajan palvelukseen taikka aloittaa elinkeinon- tai ammatinharjoittamista tai muuta vastaavaa toimintaa, mikä liittyy hänen aiempiin virkatehtäviinsä.

Lindberg on ensimmäisiä karenssisopimuksen allekirjoittaneita valtion ylimpiä virkamiehiä. Karenssisopimus on valtiovarainministeriön ohjeistuksen ja eduskunnan hyväksymän maksimipituuden mukainen.

Lue myös:

.
.