Indonesia vapauttaa Abu Bakar Bashirin – radikaalisaarnaajan on syytetty olleen Balin pommi-iskujen innoittaja

Bashir pääsee ennenaikaisesti vapaaksi, sillä vakuutti Indonesian presidentille luopuvansa radikaaleista ajatuksista.

Indonesia
Abu Bakar Bashir oikeudenkäynnissä vuonna 2016.
Abu Bakar Bashir oikeudenkäynnissä vuonna 2016.Bayu Nur / EPA

Indonesia vapauttaa muslimisaarnaaja Abu Bakar Bashirin viiden päivän kuluessa, kertoi Bashirin asianajaja maanantaina. Syynä Bashirin vapautukselle on kerrottu olevan humanitaariset syyt.

80-vuotiaalla Bashirilla on asianajajan Muhammad Mahendradattan mukaan sairaus, joka vaatii sairaalahoitoa. Bashir on itse toivonut pääsevänsä vapaaksi vasta päivien kuluttua, kertoi asianajaja.

Aiemmin Bashir on muun muassa vastustanut Indonesian hallinnon auktoriteettia, joten häntä ei ole päästetty vapaaksi. Indonesian presidentti Joko Widodo kertoi perjantaina päätöksestä vapauttaa Bashir.

Bashirin on kerrottu vakuuttaneen presidentille luopuvansa radikaaleista ajatuksista. Presidentti pyrkii parhaillaan toiselle kaudelleen.

Muslimisaarnaaja tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen vuonna 2011. Bashir tuomittiin pyhään sotaan valmistautuvien terroristien harjoitusleirin rahoittamisesta ja organisoinnista. Syyttäjä oli vaatinut elinkautista tuomiota.

Bashirin on syytetty olleen Balin vuoden 2002 pommi-iskun takana, jossa kuoli 202 ihmistä. Bashir on sanonut, että Australia ja Yhdysvallat ovat lavastaneet hänet syylliseksi. Todisteet Bashirin syyllisyydestä jäivät uupumaan.

Balin iskussa kuoli kymmeniä australialaisia. Australialaiset iskusta selvinneet ovat olleet pettyneitä Indonesian päätökseen vapauttaa Bashir. Sky Newsin mukaan (siirryt toiseen palveluun) iskusta selvinneet ovat kommentoineet etteivät ole iloisia tilanteesta ja uskovansa vapautuksen takana olevan poliittiset syyt.

Bashirin asianajaja Mahendradatta, joka on mukana presidentti Widodon vastustajan Prabowo Subianton kampanjassa, on sanonut, ettei vapautusta pidä politisoida.

Lue lisää:

Balilla muistellaan pommi-iskun uhreja - uusi terrori-isku uhkana

Balin pommimiehelle langetettiin 20 vuotta vankeutta

Al-Qaida tunnusti Balin iskun

Lähteet: Reuters, AP