1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. penkkarit

Satavuotinen penkkariperinne murtuu tänä keväänä – juhlapäivän ajankohta vaihtelee jopa maakunnan sisällä

Ylioppilaskokeen uudistus poisti yhteisen penkkaripäivän. Uuden penkkaripäivän toivotaan asettuvan samaksi kaikkialla.

penkkarit
Penkkarit Joensuussa
Donald Trump esiintyi penkkarilakanoissa vuonna 2018 Joensuussa.Heikki Haapalainen / Yle

Nurmeksen lukiossa abiturientit heittävät hyvästit opinahjolleen penkinpainajaisissa jo 7. helmikuuta. Se on viikkoa aikaisemmin kuin on totuttu, sillä ylioppilaskirjoitusten uudistumisen jälkeen lukioissa ei ole enää selvää lukuloman alkamispäivää. Vanhojen tanssit ovat Nurmeksessa entisellä paikallaan 15. helmikuuta.

Ensi vuonna 2020 sama käytäntö tulee myös Joensuun kaikkiin lukioihin eli penkinpainajaisia vietetään jo 6. helmikuuta. Perusteluna on, että viimeinen kurssijakso päättyy tammikuun lopussa, joten penkinpainajaispäivä ei osu enää koulutyön loppuun.

– Päätös tehtiin viime viikolla yhteisesti lukioiden kesken. Siinä tammi-helmikuussa koulutyö on ollut sellaista penkkareiden odottamista, koska ylioppilaskirjoitusten kuunteluja ei ole enää helmikuussa, kertoo Joensuun yhteiskoulun lukion rehtori Esa Räty.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen pitää tärkeänä, että opiskelijoita kuullaan uusia juhla-ajankohtia päätettäessä. Liitolla ei ole asiaan virallista kantaa, mutta Pajunen arvioi, että jossain vaiheessa saatetaan antaa lausunto tai suositus.

Pajunen pitää nykyistä kuntien ja lukioiden oikeutta päättää itsenäisesti asiat hyvänä, kunhan opiskelijoita kuullaan. Oma toive on kuitenkin yhtenäinen ajankohta.

– Penkkarit ovat opiskelijoiden juhla, jolla on lukiolaisidentiteetin vahvistamisessa tärkeä merkitys. Mikäli penkkarit olisivat kaikkialla samaan aikaan, ne pysyisivät vielä vahvempana ja yhteisenä lukioperinteenä.

Vanhojen tanssit vanhalla paikalla

Sama muutos on myllertämässä vanhojen tanssit, lukiolaisten toisen perinteisen päivän. Penkinpainajaisia seuranneena vanhojen päivänä toisen vuosikurssin oppilaat juhlivat lukion vanhimmiksi tuloaan tanssimalla pareina ja ryhmänä arvokkaasti juhla-asuissa.

Esimerkiksi Ilomantsin lukiossa ei tanssita tänä vuonna lainkaan, sillä lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat osallistuivat tanssikurssille jo viime vuonna, eivätkä halunneet kerrata tansseja ja esittää niitä uudelleen. Vanhojen tanssien ajankohta tosin on vaihdellut jo vanhastaan penkkareita enemmän.

Penkinpainajaisilla tai vanhojen tansseilla ei ole virallista asemaa lukion opetusohjelmassa, eikä niitä löyty koulujen työlukuvuosikalentereissa. Jokainen lukio voi päättää itsenäisesti milloin juhlia pidetään, jos pidetään.

Vuosi sitten keväällä Ylen uutisessa arveltiin, että moni lukio haluaa seurata Helsingin esimerkkiä ja pitää penkkarit samana päivänä kuin pääkaupungissa. Itsestäänselvyys yhtenäinen penkinpainajaispäivä ei kuitenkaan enää ole, kuten Nurmeksen esimerkki kertoo.

Jatkossa penkkarit ja vanhojen päivä eivät todennäköisesti enää ole peräkkäisinä päivinä. Ilomantsin lukiossa on pohdittu samoja päivämääriä kuin Joensuussa eli penkkareita viikolle 6 ja vanhojen päivää viikolle 7, mutta tänä vuonna mennään vielä perinteisesti eli päivät vietetään peräkkäin 14. ja 15.2. viikolla 7.

llomantsissa tulevat ajankohdat päätetään yhdessä opettajien ja opiskelijoiden kesken.

– Minä kyllä toivon, että jos ei ole valtakunnallisesti yhteistä päivää niin kuitenkin maakunnittain vietettäisiin penkkareita ja vanhoja samoina päivinä, sanoo Ilomantsin lukion rehtori Päivi Nenonen.

Samaa toivoo Joensuun yhteiskoulun rehtori Esa Räty. Lukiolaiset saavat yhteisellä penkkaripäivällään huomion, jota hajapäivät eivät saisi, epäilee Räty.

Penkkareita eli penkinpainajaisia on vietetty lukion koulutyön päättymisen juhlana jo yli 100 vuotta. Penkinpainajaisiin liittyvät ajelut alkoivat sodan jälkeen helsinkiläisabiturienttien rekiretkinä koululta ravintolaan ja levisivät sittemmin kaikkialle Suomeen.

Lue seuraavaksi