Oluen mäskistä ja merilevästä ratkaisu kestävään ruuantuotantoon? – Turun yliopisto mukana tutkimuksessa

Tutkimus etsii uusia tapoja hyödyntää elintarvikkeiden sivutuotteita teollisuudessa ja ruuantuotannossa.

Kestävä ruokatuotanto
Puoliksi tyhjiä olutlaseja tiskillä pubissa
Myös oluen vaahto kertoo jotain oluen lajista ja laadusta.Antti Eintola / Yle

Turun yliopisto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa, joissa etsitään ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon. Tutkimuksessa etsitään keinoja hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden valmistuksessa syntyviä sivutuotteita ja Itämerestä peräisin olevaa levää.

– Esimerkiksi oluen valmistuksessa syntyvä mäski sisältää hyvin runsaasti korkealaatuista proteiinia. Oluenpanosta yli jäävä proteiini soveltuisi hyvin kotimaisten proteiinituotteiden raaka-aineeksi, toteaa elintarvikekemian professori Baoru Yang Turun yliopistosta tiedotteessa.

Yang arvioi, että proteiinia voitaisiin tehdä myös rypsistä ja kaurasta.

Yang johtaa kansainvälistä tutkimusprojektia, jossa kehitetään menetelmää, jolla proteiini ja hyödylliset kuidut voitaisiin ottaa talteen elintarvikkeiden sivutuotteista. EU:n rahoittamassa projektissa kehitetään joustavaa biojalostamoa pk-teollisuuden tarpeisiin.

Itämeren levää lautaselle?

Turun yliopiston mukaan yksi haara kestävässä ruuantuotannossa on myös Itämeren levä. Itämeren levää voitaisiin hyödyntää niin perinteisessä ruoanlaitossa kuin teollisuuden raaka-aineena. Tutkimustyö on kesken.

– Itämeren levän hyödyntäminen kestävästi edellyttää kuitenkin ympäristövaikutusten huomioimista ja innovaatioita niin kasvatuksen kuin prosessoinninkin alueella, Yang sanoo.

Turun yliopisto on mukana uudessa monikansallisessa EU-hankkeessa, jossa kehitetään Itämeren levätaloutta.