Näyttämön sammutusjärjestelmän laukeaminen aiheutti Kuopion kaupunginteatterin vesivahingon – Minna ja Maria -näytelmän ensi-ilta siirtyy

Vesivahingon arvioidaan aiheuttavan noin kuukauden remontin.

Kuopion kaupunginteatteri
Teatterin lattiarakenteita puretaan vesivahingon jälkeen.
Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunginteatterissa lauantaina sattuneen laajan vesivahingon aiheutti pienen näyttämön sammutusjärjestelmän eli paloesiripun laukeaminen.

Sammutusjärjestelmän laukeamisen syytä selvitetään. Kuopion kaupungin tilakeskuksen mukaan asianmukaiset huollot ja tarkastukset on tehty ajallaan, viimeisin huolto oli tehty joulukuun lopulla.

Kuopion kaupungin tilakeskus on ryhtynyt selvittämään, miten pitkälle vesi on päässyt. Samalla on aloitettu rakenteiden avaaminen.

Vesi valui teatterin uudisrakennuksen puolella olevalta Maria-näyttämöltä kolmeen kerrokseen ja kasteli myös kellarissa olevaa rekvisiittaa.

– Vielä ei pysty arvioimaan tarkkaan kuivatuksen ja korjauksen laajuutta, mutta noin kuukauden remontti alapuolisissa tiloissa on, kertoo Kuopion kaupungin tilakeskuksen rakennuttaja Janne Pääkkönen. Hänen mukaansa teatterin vakuutukset ovat kunnossa.

Tarvittaessa tilakeskus tuo korvaaviksi tiloiksi lämmitettäviä kontteja teatterin pihalle.

Ainakin yksi ensi-ilta lykkääntyy

Vesivahinko tulee vaikuttamaan ainakin jonkin verran teatterin näytöksiin, kertoo va. teatterinjohtaja Anu Lehto-Korhonen.

Kaupunginteatteri on jo päättänyt, että pienen näyttämön Minna ja Maria -näytelmän ensi-ilta siirtyy reilulla viikolla eteenpäin. Minna Canthin ja Maria Jotunin teoksiin pohjautuvan näytelmän ensi-illan piti olla 30. tammikuuta, mutta se onkin vasta 8. helmikuuta. Teatterin lipunmyynti on yhteydessä lipun jo ostaneisiin.

Muuten vaikutukset esityksiin eivät Lehto-Korhosen mukaan ole vielä selvillä. Maria-näyttämöllä pyörii tällä hetkellä Syyssonaatti- ja Suurenmoista-näytelmät, joiden lavasteille pitäisi löytää väliaikainen säilytyspaikka.

– Vielä emme tiedä, millä tavalla niiden säilytys järjestetään vesivahingon laajuuden tutkimisen aikana, Lehto-Korhonen sanoo.