Hyppää sisältöön

Ruotsin Löfven esitteli hallituksen – Margot Wallström ja Magdalena Andersson jatkavat ministereinä

Ruotsin hallituksessa on nyt 12 naista ja 11 miestä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven esitteli Ruotsin uuden hallituksen 21. tammikuuta. Kuva: Jessica Gow / AFP

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven esitteli Ruotsin uuden hallituksen maanantaina. Hallituksessa jatkaa useita ministereitä edellisestä hallituksesta, esimerkiksi ulkoministeri Margot Wallström sekä valtiovarainministeri Magdalena Andersson pitävät salkkunsa. Myös Peter Hultqvist jatkaa hallituksessa puolustusministerinä, kuten julkisuudessa on uumoiltu. Myös oikeusministeri Morgan Johansson jatkaa tehtävässään.

SVT:n mukaan vanhassa hallituksessa olleita ministereistä osa saa uuden tehtävän myös uudessa hallituksessa. Esimerkiksi Peter Erikssonista tulee kehitysapuministeri, Mikael Dambergista sisäministeri, Isabella Lövinistä ympäristöministeri ja Ibrahim Baylanista tulee elinkeinoministeri.

Kuusi uutta (siirryt toiseen palveluun) ministeriä ovat Hans Dahlgren (EU-ministeri), Anders Ygeman (energia- ja digitalisaatioministeri), Matilda Ernkrans (korkeakoulutusasioiden ministeri), Åsa Lindhagen (tasa-arvoministeri), Jennie Nilsson (maatalousministeri) ja Amanda Lind (kulttuuri- ja demokratiaministeri).

Ministereistä 11 on miestä ja 12 naisia. Sosiaalidemokraatit saivat 18 ministeriä ja ympäristöpuolue 5 ministeriä.

Ruotsin pääministeri esitteli samalla myös uutta hallitusohjelmaa.

Löfvenin mukaan Ruotsi ei esimerkiksi suunnittele hakevansa Naton jäsenyyttä, mutta tekee läheistä yhteistyötä sotilasliiton lisäksi erityisesti Suomen kanssa. SVT (siirryt toiseen palveluun) näytti pääministerin puheen suorana.

Ilmastotoimia, kielikoe ja kännykkäkielto

Löfvenin mukaan Ruotsi tarvitsee suuria uudistuksia ja nyt niitä on mahdollista tehdä yhdessä aiemman poliittisen blokkirajan yli.

Hänen mukaansa Ruotsissa äärioikeistoa ei ole päästetty hallitukseen, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Reilusti yli puoli tuntia kestäneessä hallitusohjelman esittelyssä Löfven luetteli pitkän listan uudistuksia hyvinvoinnista ilmastotoimiin ja maahanmuuttoon.

Löfvenin mukaan uusi hallitus aikoo tehostaa ilmastotoimia. Hän vakuutti, että Ruotsista tulee maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio, joka ei ole riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Maahanmuuton osalta integroitumista ruotsalaiseen yhteiskuntaan kehitetään, ja kielikokeesta tulee pakollinen osa Ruotsin kansalaisuuden saamista.

Löfvenin mukaan Ruotsin talouden hyvä tila antaa maan hallitukselle mahdollisuuksia toimia. Hyvinvointiin aiotaan hänen mukaansa panostaa viisi miljardia kruunua (vajaat 490 miljoonaa euroa) lisää.

Kouluihin tehtävien uudistusten lomassa Löfven mainitsi myös, että opiskelurauhan takaamiseksi kouluihin on tulossa kännykkäkielto. Rikollisuuden vastaiseen taisteluun tartutaan lisäämällä poliisien määrää, Löfven lupasi.

Virallisesti uusi hallitus astuu virkaan myöhemmin maanantaina Löfvenin käytyä tapaamassa kuningasta.

Lue myös:

.
.