SDP:n Rinteen terveydentila tiedettyä vakavampi – keuhkokuumeen lisäksi sepelvaltimotukos ja sairaalabakteeri

Rinne palaa töihin näillä näkymin helmikuun lopulla. Puolueen edustajien mukaan Rinne ehtii mukaan vaalitaisteluun silloinkin.

Antti Rinne
Antti Rinne
Antti Rinteen paluu politiikkaan viivästyy. Jarno Kuusinen / AOP

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen terveydentila on ollut aiemmin tiedettyä vakavampi. Rinne julkaisi tänään Facebook-sivullaan tietoja sairaudestaan.

“Vasta Suomessa sairaalahoidossa nimittäin selvisi, että Espanjassa oli jätetty tekemättä suomalaisten lääkärien järkevänä pitämä varjoainekuvaus. Vakavan keuhkokuumeen ohella minulle oli puhjennut samaan aikaan myös toinen terveysongelma, sepelvaltimon tukos – monelle suomalaiselle tuttu vaiva,” Rinne kirjoittaa.

Rinne on saanut pallolaajennushoidon sepelvaltimotukokseen. Hän on saanut keuhkokuumeen hoidon yhteydessä tartunnan sairaalabakteerista, jota hoidetaan niin ikään.

Rinteen paluu politiikkaan viivästyy. Tämän hetken arvio on, että Rinne palaisi töihin helmikuun lopulla.

Vaalit ovat 14. huhtikuuta. SDP on tällä hetkellä mielipidemittauksissa johdossa ja Rinne on mahdollinen pääministeri.

Rinteen terveydentila selvisi vasta Suomeen palattua

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo käyneensä tapaamassa Rinnettä tänään. Rinne on yhä sairaalahoidossa.

– Olen ymmärtänyt, että Espanjassa kaikkea ei tehty niin kuin piti. Halusin henkilökohtaisesti keskustella hänen kanssaan. Nyt on informoitu julkisuuteen, kun tietoa varmistui, Rönnholm sanoo.

Rinne on Rönnholmin tietojen mukaan toipunut hyvin.

Puheenjohtajan terveydentila huolettaa myös muuta puoluetta.

– Onhan se huolestuttava tieto, että kyseessä on jotain muutakin kuin keuhkokuume – joka jo sinänsä on vakava sairaus, puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero sanoo.

– Kaikki ovat tosi järkyttyneitä, kuinka vakava tilanne on ollut, puoluesihteeri Rönnholm kuvaa tilannetta.

Sijaiset hoitavat Rinteen töitä

Puolue on tähän asti hoitanut Rinteen tehtäviä varapuheenjohtajien ja eduskuntaryhmän puheenjohtajiston voimin. Suurimman vastuun kantaa 1. varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Puolueessa ei Ylen haastattelemien puoluelähteiden mukaan ole muita suunnitelmia kuin varapuheenjohtajien hoitamat sijaisjärjestelyt.

Esimerkiksi puoluevaltuuston puheenjohtajan Sirpa Paateron mukaan mitään erikoisjärjestelyä ei ole tarkoitus tehdä, vaan Rinteen odotetaan vievän puolueen vaaleihin. Puolueen puheenjohtajisto kokoontuu tiistaiaamuna miettimään, miten työt hoidetaan Rinteen ollessa poissa.

Vaalitentteihin odotetaan puheenjohtajaa

Edessä ovat myös eduskuntavaalien puheenjohtajatentit.

– Itse toivon, että Rinne on siihen mennessä tullut takaisin ja hoitaa tv-tentit. Jos hän on estynyt, se olen minä, joka niihin menee, varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoo.

Rinnettä odotetaan takaisin kehään. Tilanne on ainoalaatuinen – milloinkaan aiemmin puheenjohtaja ei ole ollut poissa pelistä juuri vaalien alla.

– Elämme eduskuntavaalikevättä, ei tällaista yksikään puolue toivo. Tämä on inhimillistä, tällaista voi tapahtua, varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoo.

Puolueesta kuitenkin vakuutetaan, että vaalityö ja muu puolueen työ on edennyt aikataulussa.

– On tärkeää, että koneisto toimii siitä huolimatta, että puheenjohtaja on hetkellisesti estynyt sairauden takia, Marin sanoo.

Marinin mukaan Rinteen paluu helmikuun lopulla ei ole eduskuntavaalien kannalta liian myöhäistä.

– Maalis-huhtikuussa ovat vaalikampanjan kuumimmat ajat. Kun Antti tulee silloin takaisin, niin näen, että hän voi hyvin johtaa kampanjamme huhtikuun vaaleihin.

SDP:n vaaliavaus on viikonloppuna Helsingissä, ilman puheenjohtaja Rinnettä. Tilaisuudessa esitellään vaaliohjelma ja ehdokkaat.