Tonnin vauvaraha, tuttijuhla ja ilmainen varhaiskasvatus – Rautavaara yrittää tosissaan saada vauvaperheitä asettumaan

Rautavaara palkitsi kuntaan syntyneet pienokaiset ensimmäistä kertaa jaettavalla vauvarahalla. Ilmainen varhaiskasvatus alkoi vuoden alussa.

Rautavaara
Rautavaaralla syntyneet lapset saavat lahjaksi puututin
Jukka Eskanen / Yle

Noin 1600 asukkaan Rautavaaralla järjestettiin maanantaina tuttijuhla, jossa kunnassa syntyneitä vauvoja muistettiin kahdella viidensadan euron setelillä. Vauvarahaa jaettiin pohjoissavolaisessa kylässä ensimmäistä kertaa.

Viime vuonna uusia rautavaaralaisia syntyi neljä, ja heistä kaksi perheineen oli paikalla tilaisuudessa. Huhtikuussa syntyneen Peetu Matias Pursiaisen äiti Niina Tuovinen ja isä Joni Pursiainen ovat tyytyväisiä vauvarahaan.

– Sillä saa pojalle vaikka minkänäköisen potkuauton, isä nauraa.

Vuosittain järjestettävä tuttijuhla oli jo viides laatuaan. Juhlan nimi juontaa juurensa koivusta sorvattuun tuttiin, jonka jokainen uusi rautavaaralainen saa juhlassa omalla syntymäajallaan ja kunnan vaakunalla varustettuna.

"Ei siitä ainakaan haittaa ole syntyyvyydelle"

Rautavaaralle on viime vuosina syntynyt vuosittain neljästä kahdeksaan lasta. Alhaisen syntyvyyden vuoksi pitäjässä on monien muiden kuntien tapaan päätetty panostaa lapsiperheisiin. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä vauvarahaa on maksettu jo pitkään, ja monet muut pienet kunnat pohtivat kannustimen käyttöönottoa.

Kuntien kokeilut ovat osoittaneet, ettei lapsiperheiden tukeminen automaattisesti nosta syntyvyyttä. Esimerkiksi Satakunnassa sijaitseva Siikainen luopui vastikään vauvarahasta. Rautavaaran talousjohtaja Henri Ruotsalainen myöntää, ettei vauvarahasta ole taikatempuksi.

– Kuntana haluamme kuitenkin tukea ja kannustaa nuoria lapsiperheitä. Ei siitä ainakaan haittaa ole syntyvyydelle, pohtii Ruotsalainen.

Helmikuun alussa kunnanjohtajana aloittava Ruotsalainen vakuuttaa, että lämminhenkinen tuttijuhla saa jatkoa tulevaisuudessakin.

Rautavaaralaisia lapsiperheitä
Rautavaaralaisia perheitä tuttijuhlassa. Isä Joni Pursiainen ja Äiti Niina Tuovinen, jonka sylissä Peetu. Oikealla Soila Korhonen ja tytär Alina. Vanhemmat kertovat, että tuhannen euron vauvarahalla ostetaan vaippoja ja maksetaan laskuja. Jukka Eskanen / Yle

Myös varhaiskasvatus on ollut rautavaaralaisille lapsiperheille ilmaista tämän vuoden alusta lähtien. Tulevan kunnanjohtajan mukaan uudistus on saanut kehuja kuntalaisilta.

– Toivon, että se tuo myös vanhempien ja isovanhempien hoidossa olevia lapsia varhaiskasvatuksen piiriin, Henri Ruotsalainen toteaa.

Myös puolivuotiaan Alina-tytön äiti Soila Korhonen pitää ilmaista varhaiskasvatusta hyvänä asiana.

– Olen itse joutunut maksamaan siitä aiemmin aikamoisia summia.

Korhonen asettui miehensä kotikuntaan kymmenisen vuotta sitten. Vauhtia haettiin pääkaupunkiseudulta asti. Perhe viihtyy pikkukylällä hyvin.

– Tuolla kylällä varmaan kaikki pitävät meidän lapsista huolta kuin omistaan, Korhonen summaa.