"Olen tuntenut äärimmäistä surua, katkeruutta ja vihaa" – Isän 13-vuotias lapsi jäi kiinni huumeista Oulussa, ja samaa tapahtuu myös muualla

Oulussa on viitteitä siitä, että peruskouluikäisten huumekokeilut ovat yleistymässä. Ilmiöön on törmätty muuallakin Suomessa. Alaikäisten huumeongelma on pistetty merkille myös maan hallituksessa.

huumeet
Nuoret käyttävät kännyköitä kauppakeskuksessa.
Alle 15-vuotiaiden huumeidenkäyttö herättää huolta Oulussa. (Kuvituskuva)Marko Väänänen / Yle

Synkeä keskitalven päivä on taittunut jo myöhäiseen iltaan, kun puhelin pirahtaa soimaan oululaisessa kodissa.

Kun soittaja esittäytyy, perheen koko maailma seisahtuu, jähmettyy yhtäkkiä aivan paikoilleen.

Lapsenhan piti olla yötä kaverillaan. Eikö kaiken pitänyt olla ihan hyvin?

Poliisin sanat iskevät kuin nyrkki keskelle vatsaa. Heidän vasta 13-vuotias poikansa on jäänyt kiinni rysän päältä.

Hän on ollut ostamassa itselleen huumeita.

Nyt isä istuu edessäni kertaamassa tilannetta, ja kyyneleet vierähtävät hänen silmistään. Mies on uuvuksissa, ja asian läpikäyminen tekee silminnähden kipeää.

Mies haluaa kuitenkin puhua. Hän haluaa puhua, jotta muut vanhemmat osaisivat seurata niitä hälytysmerkkejä, jotka heidän perheeltään lipuivat ohi.

– Huumeisiin sekaantuminen ei katso yhteiskuntaluokkaa. Koukkuun voi jäädä yhtä lailla syrjäytynyt lapsi kuin juristin poikakin. Vanhempien on oltava hereillä.

Alaikäisen lapsen suojelemiseksi julkaisemme isän haastattelun nimettömänä.

Ongelma ei ole vain Oulun

Edellä kerrottu tilanne sattui oululaisperheelle tänä talvena. Tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Oulussa on viitteitä siitä, että alle 15-vuotiaiden huumekokeilut ovat yleistymässä kaupungissa. Asia on pistetty selvästi merkille esimerkiksi peruskouluissa.

Kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtajan Mika Penttilän mukaan rehtoreilta ja opettajilta tulee koulutoimen johdolle ilmoituksia nuorten epäillyistä ja myös todetuista huumeidenkäytöistä koko ajan enemmän. Viimeisen vuoden sisään yhteydenottojen määrä on yhä lisääntynyt, ja niitä on setvitty yhteistyössä esimerkiksi poliisin kanssa.

– Alkoholinkäyttö ja tupakointi vähentyvät, mutta huumeidenkäyttö lisääntyy. Ilmiö on erittäin huolestuttava, vaikka enemmistö nuorista suhtautuukin huumeisiin yhä kielteisesti, Penttilä miettii.

Eri oululaiskouluihin on tehty välillä myös ratsioita ja joskus huumeita, esimerkiksi hasista, on oppilaitoksista löytynytkin.

Tässä kuussa poliisi ratsasi Kaakkurin koulun, joka on perusasteen 1.–9. luokkien oppilaitos. Rikoskomisario Tuomas Tuuposen mukaan etsintä tehtiin, koska oli syytä epäillä huumausainerikosta.

– Etsintä vahvisti joitakin epäilyjä, mutta asian selvittäminen yhdessä sosiaaliviranomaisten kanssa on vielä kesken, Tuuponen sanoo.

Oulu ei ole tämän ongelman kanssa yksin. Myös muun muassa Lahdessa sekä Jyväskylässä on tavattu alle 15-vuotiaita huumeidenkäyttäjiä, ja Kuopion seudullakin kipuillaan saman tilanteen kanssa.

Alaikäisten huumeongelma on huomattu myös maan hallituksessa. Perhe- ja peruspalveluministeri, sisäministeri ja oikeusministeri korostivat tiistaina julkaistussa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa pitää löytää entistä parempia keinoja asian hoitamiseksi, sillä tilanne on huolestuttava.

Anonyymi henkilö katsoo ikkunasta ulos.
Oululaisisä haluaa kertoa perheensä kokemuksista, jotta muut vanhemmat osaisivat olla valppaina.Marko Väänänen / Yle

Oulun poliisilaitoksen alueen tilastoissa peruskouluikäisten huumeidenkäytön epäilty yleistyminen ei ainakaan vielä näy kovin suurena piikkinä.

Poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuonna alle 15-vuotiaiden tekijöiden epäiltyjä huumausainerikoksia melko maltillinen määrä, yhteensä 22 kappaletta.

Edellisvuoteen verrattuna tuo luku tosin lähes kaksinkertaistui, ja valtaosa tapauksista sijoittui juuri Ouluun.

Kaikki ikäluokat mukaan lukien kirjattujen huumausainerikosten määrä on kasvanut Oulun poliisilaitoksen alueella noin 22 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Rikoskomisario Tuuposen mukaan rumentuneita tilastoja selittää osittain se, että poliisille tulee aiempaa aktiivisemmin vinkkejä huumausainerikoksista. Toinen syy on, että huumeita on yksinkertaisesti liikkeellä aiempaa enemmän.

Oulun poliisilaitoksen alueella alaikäisten huumeidenkäyttö kohdistuu tällä hetkellä pääosin kannabistuotteisiin sekä huumausaineeksi luokiteltaviin lääkkeisiin, kuten esimerkiksi Rivatriliin ja Diapamiin.

Kannabiksesta kiinni jäänyt oululaisperheen poikakin aloitti.

Jotkut kännykkäsovellukset voivat olla hälytysmerkki

Milloin? Miten? Miksi?

Kun oma lapsi paljastuu huumeidenkäyttäjäksi, päässä kieppuville kysymyksille ei tule loppua.

Se on selvinnyt, että pojan ensimmäinen huumekokeilu tapahtui noin puolitoista vuotta sitten.

Isä kertoo, että sitä seurasi satunnainen käyttö, mutta viimeiset neljä kuukautta ennen kiinnijäämistä huumeet olivat kuuluneet pojan elämään jo säännöllisemmin.

– Kaikki lähti kannabiksen polttelusta, mutta hänelle on myyty välillä myös vaikka mitä muuta. Poika on kokeillut ainakin muuntohuumeita kuten lakkaa, jota käytetään esimerkiksi kemianteollisuudessa liuottimena.

Ajatus on isälle puistattava. Hän kantaa suurta huolta siitä, millaista tuhoa esimerkiksi juuri muuntohuumeet tekevät vielä kehittymässä olevan lapsen keholle ja mielelle.

Isän mukaan lapsi pääsi huumeisiin käsiksi Oulussa välittäjän kautta ja myi aineita lopulta itsekin eteenpäin, jotta sai rahoitettua oman käyttönsä.

Oululaisperhettä koskeva juttu on tällä hetkellä Oulun poliisilla esitutkinnassa huumausainerikoksena.

Minä tein selkeän virheen siinä, etten valvonut näitä asioita, vaan luotin siihen, ettei oma poika ikinä tekisi mitään tuollaista.

Isä

Isä hieraisee kasvojaan ja laskee katseensa alas.

Jälkikäteen ajateltuna merkkejä siitä, että jokin on pielessä, oli ilmassa paljonkin.

Ennen kovin rauhallisesta ja tasaisesta pojasta alkoi kuoriutua oudolla tavalla äkkipikainen kaveri. Mielialat poukkoilivat suuttumuksesta suruun ja kaikkeen siltä väliltä. Liikunnalliset harrastukset eivät enää jaksaneet innostaa, ja koulunkäynti alkoi takkuilla.

Toisaalta muutokset olisivat saattaneet olla vain orastavan teini-iän mukanaan tuomia vaikeuksia. Perheessä oli myös eletty muun muassa taloudellisesti haastavia aikoja. Käytösongelmat saattoivat kieliä masennuksestakin, vanhemmat arvelivat.

Se, että lapsi käytti huumeita, ei käynyt mielessäkään.

– Merkkejä on vaikea tulkita oikein, kun kyse on itselleen niin läheisestä ihmisestä. Uskon, että poikamme kohdalla poikkeava käytös oli avunhuuto kiinnijäämiseen. Tällaisiin muutoksiin kannattaa reagoida riittävällä vakavuudella, isä tietää nyt.

Samaa sanoo rikoskomisario Tuomas Tuuponen.

– Huumausaineiden kenttävalvontaa tehneet kokeneet poliisimiehet toteavat aina, että varsinkin näiden alle 15-vuotiaiden kohdalla on vielä paljon pelastettavissa. Heidän kohdallaan pitää aidosti pysähtyä ja puuttua ongelmiin perinpohjaisesti.

Tuuponen puhuu terveestä uteliaisuudesta. Vanhempien on syytä olla lastensa tekemisistä sopivasti kiinnostunut.

Nuori käyttää kännykkää.
Poliisi kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota muun muassa nuorten kännykän käyttöön. (Kuvituskuva)Marko Väänänen / Yle

Silmiä ei kannata sulkea esimerkiksi nuoren tietokoneen tai älykännykän käytöltä, sillä netin kautta huumeita saa käsiinsä yhä helpommin.

Poliisi on varoittanut Suomessa vanhempia julkisesti (siirryt toiseen palveluun) tietystä pikaviestisovelluksista yhden verkossa tehdyn suuren huumeratsian jälkeen (Ilta-Sanomat). Niitä olivat muun muassa Wickr ja Signal. Myös Tor-verkkoselaimen haitat nostettiin esille.

Poliisihallituksesta kommentoitiin tuolloin, että vanhemmat voivat perustellusti kysyä kyseisten sovellusten tarkoitusta, mikäli nuori käyttää niitä. Poliisin mukaan tuntemattomat sovellukset mobiililaitteissa saattavat olla merkki siitä, että nuori voi olla vähintään tietoinen laittomasta huumekaupustelusta.

Oululaisisää harmittaa, ettei hän itse huomannut kiinnittää poikansa kännykän käyttöön huomiota. Puhelimesta olisi löytynyt esimerkiksi Wickr, Orfox-selain sekä Orbot-sovellus, joka on yhdistetty (siirryt toiseen palveluun) huumekauppaan (Uusimaa).

– Minä tein selkeän virheen, etten valvonut näitä asioita, vaan luotin siihen, ettei oma poika ikinä tekisi mitään tuollaista. Jos nuorella on kova tarve piilotella esimerkiksi henkilöllisyyttään eri sovellusten avulla, jotakin voi olla pielessä.

Toisaalta on hyvä pitää mielessä, ettei esimerkiksi tiettyjen pikaviestipalveluiden käyttö automaattisesti tarkoita sitä, että jotakin laitonta olisi meneillään.

"Kirjanoppineiden valistuspuheet eivät riitä"

Oulun koulutoimen johdossa mietitään tällä hetkellä kuumeisesti, miten lapsille ja nuorille saataisiin kerrottua riittävän tehokkaasti se tärkein viesti: pysykää erossa huumeista.

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo, että huumeidenkäytön vaaroista puhutaan esimerkiksi terveystiedon tunneilla, mutta myöntää nopeasti, ettei se oikein taida riittää.

Oulun kaupungin nuorten palveluiden koordinaattori Jutta Pernu-Määttä on samoilla linjoilla.

Pernu-Määtän mukaan nuoret kyllä ymmärtävät, kun heille kerrotaan faktoja huumeiden haitoista. Se pitää kuitenkin tehdä muutoin kuin opetusvihkosia jakamalla.

– Tietoa kannattaa jakaa pitkäjänteisesti siellä, missä nuoretkin ovat, eli somessa. Nuoret eivät ole tyhmiä. Kyllä he ymmärtävät, kun heille puhutaan.

Oululaisisä toivoisi huumevalistustyöhön kunnon tuuletusta.

Hänen mukaansa esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden käyttö voisi olla tehokas tapa saada lapset ja nuoret oikeasti miettimään, mikä kannattaa ja mikä ei.

Ylen viime syksynä julkaiseman jutun mukaan Suomessa etsitäänkin parhaillaan keinoja kokemusosaamisen hyödyntämiseen.

– Oma poikani on sittemmin jutellut kokemusasiantuntijan kanssa, ja olen nähnyt, miten valtava vaikutus sillä on ollut häneen. Nuoret kuuntelevat ihmisiä, jotka tietävät, mistä he puhuvat. Kirjanoppineiden valistuspuheet eivät yksinkertaisesti riitä.

Juuri nyt, kaikesta huolimatta, oululaisisän mielessä on päällimmäisenä kiitollisuus.

Kiitollisuus siitä, että poliisi oli paikalla juuri oikeaan aikaan ja huumeita ostanut poika jäi kiinni. Kiitollisuus siitä, että lapsi on nyt turvassa. Ja kiitollisuus siitä, että hän on ylipäänsä hengissä, sillä tilanne oli äitynyt hyvin kriittiseksi.

Siihen, miksi poika oli ajautunut kokeilemaan ja käyttämään huumeita, ei ole jälkikäteen löytynyt yhtä ainoaa vastausta. Asiaa pureskellaan tällä hetkellä hoidossa.

Isän mukaan lapsella itsellään on valtava tarve saada normaali elämä takaisin. Se näkyi jo silloin, kun poika odotteli kiinni jäätyään poliisin seurassa paikalle hälytettyjä vanhempiaan.

Isänsä ja äitinsä nähdessään hän murtui lohduttomaan itkuun.

– Olen tuntenut äärimmäistä surua, katkeruutta ja vihaa tästä kaikesta. Olen kuitenkin niin onnellinen siitä, että pojalla on oma halu lopettaa. Ilman sitä noista kuvioista ei tulla pois.

Videolla oululaisperheen isä kertoo, millaisen tunnemyrskyn oman pojan huumeidenkäytön paljastuminen hänessä aiheutti.

Käsi.

Lue myös:

Katujen gorillalaumassa selviää, jos ei jää velkaa ja pitää suunsa kiinni - kaksi tarinaa piikkikoukusta

12-vuotiaana huumeiden käytön aloittanut Joni kertoo tarinansa

Yksi kokeilukerta amfetamiinia, 15 vuotta huumekoukussa – Huumeetonta elämää voi harjoitella käyttäjille tarkoitetussa kohtauspaikassa