Hyppää sisältöön

Analyysi: Iron Sky -vitsi väljähti, eivätkä sitä pelasta ehkä edes kiinalaiset

Kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa lähti katsomaan Iron Sky -elokuvan jatko-osaa ja pettyi pahan kerran.

Iron Sky -elokuvan ensimmäinen jatko-osa, Iron Sky The Coming Race sai ensi-iltansa vuonna 2019. Kuva: Iron Sky Universe

Juuri nyt en haluaisi olla elokuvaohjaaja Timo Vuorensolan tai elokuvatuottaja Tero Kaukomaan saappaissa. Viime keskiviikkona Suomessa maailmanensi-iltansa saanut Iron Sky -elokuvan jatko-osa on mitä ilmeisimmin floppi. Ainakin Suomessa.

Iron Sky The Coming Race (2019) keräsi avausviikolla vain noin 15 000 katsojaa. Se on todella vähän elokuvalle, jonka tekijät muistuttavat joka käänteessä, miten tärkeitä Iron Sky -tuoteperheen fanit ovat heille. Mihin te katositte? Eikö teitä ole Suomessa jäljellä tämän enempää?

Ensimmäinen Iron Sky (2012) sai avausviikolla (pääsiäinen) kotimaan teattereissa noin 70 000 katsojaa. Se on yli neljä kertaa enemmän kuin jatko-osan katsojamäärä samassa ajassa.

Iron Sky -saagan avainhenkilöt, Vuorensola ja Kaukomaa, vierailivat Ylen aamu-tv:ssä viime perjantaina. He vaikuttivat kaikin puolin toiveikkailta uuden elokuvansa suhteen. Kaukomaa maalasi edessä avautuvia myönteisiä näkymiä. Iron Skyn jatko-osa pääsee teatterilevitykseen muissa Pohjoismaissa, saksankielisessä Euroopassa, Ranskassa ja Britanniassa, mutta kukaan meistä ei vielä tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa. Siis millaisiin saleihin Iron Skyn jatko-osa päätyy, ja kuinka moni on valmis maksamaan elokuvasta, joka on todella huono.

Iron Sky The Coming Race on itse asiassa yksi huonoimpia elokuvia, joita olen koskaan nähnyt. Ja olen nähnyt aika monta elokuvaa.

En millään tahdo uskoa, että elokuva tuplaisi maailmanlaajuisesti ensimmäisen elokuvan katsojaluvut, kuten Kaukomaa toivoo. Ensimmäistä osaa kävi tiettävästi katsomassa noin miljoona ihmistä eri puolilla maailmaa.

Iron Sky The Coming Racen suurin ongelma on tarina. Se ei toimi. Vuorensola rakastaa salaliittoteorioita, ja niihin koko Iron Sky -läppä perustuu. Ohjaaja vie meidät tällä kertaa maapallon onttoon ytimeen, jossa odottaa tarunhohtoinen Graalin malja. Sen taikavoima voisi pelastaa ydintuhoa kuuhun paenneet maan viimeiset asukkaat.

Mutta kun kehnon tarinan lisäksi elokuvan henkilöt on tehty pahvista, mielenkiinto koko elokuvaan katoaa, eivätkä elokuvan kököiltä tuntuvat animoidut dinosaurukset yhtään helpota tilannetta.

Miksi ihmeessä käsikirjoitus on tilattu Vuorensolan kaverilta, amerikkalaiselta Dalan Mussonilta? Eikö tältä planeetalta tosiaan löytynyt ketään muuta?

Ainakaan elokuvateollisuuden vaikutusvaltainen julkaisu Hollywood Reporter ei tunnu tietävän miehestä juuri mitään.

Iron Sky -elokuvan jatko-osaa markkinoidaan pikimustalla huumorilla höystetyksi elokuvaksi, mutta sitä se ei ole. Kyse ei edes ole mustasta huumorista, vaan pieleen menneestä dialogista, jota ei olisi koskaan pitänyt päästää tuotantoon.

Suomalaisille on kirjoitettu elokuvaan muutama irtovitsi, jotka eivät naurata. En ymmärrä, mitä presidentti Kekkosen oloinen känninen ja kiroileva mies tekee illallisilla, joilla joukkomurhista tunnetut maailmanhistorian hirmuvaltiaat kohtaavat.

Vuorensolan puoliso Annika Vuorensola on kirjoittanut rehelliseltä tuntuvan historiikin Iron Sky The Coming Race – sensuroimaton syntytarina (Like, 2019) elokuvan jatko-osan teosta. Ei käy Vuorensolaa eikä Kaukomaata kateeksi. Niin moni iso asia meni pieleen prosessin aikana, kunnes kiinalaiset astuivat kuvaan.

Kaukomaa myi kiinalaiselle tuotantoyhtiölle oikeudet erilliseen kiinalaiseen Iron Sky -elokuvaan, jonka Vuorensola ohjasi. Kauppa ilmeisesti kannatti, sillä niillä rahoilla maksettiin myös jatko-osan kuluja.

Ai niin, Iron Sky The Coming Race alkaa Putinin (Kari Ketonen) tanssilla. Sillä pedataan katsojia elokuvatrilogian kolmanteen osaan.

Tänään tuntuu vahvasti siltä, että sitä ei tule.

.
.