Hyppää sisältöön

Suomen suurin sairaanhoitopiiri: Kahdeksalla naisella todettu oireita karheapintaisesta implantista Suomessa

Maailmassa tapauksia on yli 650.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoo, että Suomessa on todettu kahdeksalla karheapintaisen implantin saaneella naisella niin sanottu rintaimplanttilymfooma. Maailmalla tapauksia on yli 650:lla naisella.

HUS toteaa tiedotteessaan, että se päätti viime vuoden syksyllä olla toistaiseksi asentamatta karheapintaisia implantteja. Myös muissa sairaanhoitopiireissä on tehty samanlaisia päätöksiä.

Viimeisen viikon aikana on uutisoitu karheapintaisten rintaimplanttien ja harvinaisen anaplastisen suurisolulymfooman yhteydestä.

HUSin plastiikkakirurgian osastonylilääkäri Tiina Jahkola uskoo, että uusia lymfoomalöydöksiä ilmenee jonkin verran, kun asiasta tiedotetaan ja oireet ovat ihmisten tiedossa. Jahkolan mukaan tilanne ei kuitenkaan ole vakava.

– On mahdollista, että väestössä on naisia, joilla on implantin ympärillä nestekertymä ja sen aiheuttaja on tällainen lymfooma. Vaikka nimi kuulostaa melko vakavalta, niin löydökset ovat itse asiassa olleet taudinkuvaltaan aika hitaita ja vähäoireisia. On kuitenkin tärkeää saada nämä (oireilevat) ihmiset tutkimuksiin.

Oireet ilmenevät vasta vuosien kuluttua

Jahkolan mukaan kyseessä on kaiken kaikkiaan harvinainen tila, eikä laajamittaiseen, kaikkien implantin saaneiden naisten kuvantamiseen ole perusteita.

– Uudesta asiasta uutisoidessa terveysriskinä voi olla myös se, että potilaat huolestuvat, tulee ahdistusta tai pelkoa. Tai sitten mennään paniikkiin ja hakeudutaan suurin joukoin tutkimuksiin, jolloin tulee kuormitusta niistä tutkimuksista ja tulosten odottamisesta.

Kyseessä ei Jahkolan mukaan ole mistään vakavasta taudista, jonka vuoksi pitäisi tehdä runsaasti toimenpiteitä. Suomessa todetuista kahdeksasta tapauksesta ensimmäinen löytyi kesällä 2016 ja loput seitsemän havaittiin vuoden 2018 aikana.

Lymfoomat todettiin saman vuoden aikana, kun lääkärit olivat saaneet asiasta uutta tietoa ja tiesivät ottaa oikeanlaisia näytteitä.

– Se tiedetään, että näitä tulee pitkän ajan kuluessa. Tautia ei ilmene pian implantin asentamisen jälkeen, vaan välissä on jopa yhdeksän vuotta, kunnes oireilu alkaa.

Karheapintaisia implantteja on käytetty Suomessa 30 vuoden ajan laajasti julkisessa terveydenhuollossa ja yksityispuolella. Implantteja on pidetty terveydelle turvallisena.

Lue lisää:

.
.