Ministeri Kaakkois-Suomen lääkärikopterista: "Olen todella pahoillani niiden ihmisten puolesta, jotka jäävät nopean palvelun ulottumattomiin"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko huomauttaa, että Kaakkois-Suomen tilanne nopeassa hoidossa paranee kokonaisuudessaan.

lääkärihelikopterit
Annika Saarikko
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vihki Etelä-Karjalan keskussairaalan uuden K-sairaalan maanantaina.Kare Lehtonen/Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) haluaa asettaa ministerityöryhmän päätöksen Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohdasta mittasuhteisiin.

Ministerityöryhmän päätös on poikinut Etelä-Karjalasta useita kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle, sillä työryhmä päätti sijoittaa lääkärihelikopterin Kouvolan Uttiin.

Päätös tarkoittaa sitä, että kopteri ei ehdi puolessa tunnissa Etelä-Karjalan pohjoispäähän ja osaan Etelä-Savoa. Tämän takia yhteensä 39 000 asukasta Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa jää kopterin nopean hoidon ulottumattomiin.

Asiantuntijaryhmä oli esittänyt lääkärihelikopterin tukikohdan paikaksi Lappeenrantaa.

Kaakkois-Suomen tilanne paranee

Lappeenrannassa maanantaina vieraillut ministeri Annika Saarikko huomauttaa, että nopean hoidon tilanne paranee Kaakkois-Suomessa, vaikka kopteri ei koko aluetta tavoitakaan.

– Olen todella pahoillani niiden ihmisten puolesta, jotka jäävät nopean palvelun ulottumattomiin, Saarikko viestittää Etelä-Karjalan pohjoispäähän ja osaan Etelä-Savoa.

Saarikko toivoo samalla, että asiat asetetaan mittasuhteisiin.

– Tällä hetkellä kaakonkulmalla kenelläkään ei ole näitä palveluja.

Saarikko huomauttaa vielä, että Lappeenrannassa on laajan päivystyksen sairaala.

– Se takaa kattava palvelut Etelä-Karjalan alueen ihmisille.

Voit kuunnella ministerin haastattelun tästä:

Kalle Schönberg haastattelee Lappeenrannassa maanantaina vieraillutta ministeriä.

Eksote vetosi vielä ministeriin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johtavat henkilöt vetosivat vielä maanantaina Saarikkoon, jotta tukikohta tulisi Lappeenrantaan.

Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterinen (sd.) kertoo, että keskustelun ohella Saarikon matkaan annettiin kirje.

– Siinä tähdennetään, että kaikilla asukkailla on oikeus saada nopeita ensihoitopalveluja, Vesterinen sanoo.

Kirjeen olivat allekirjoittaneet toimitusjohtaja Pentti Itkonen ja hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.