Oman moottoripyörämallin luonut keksijä Teemu Saukkio: "Sähkö on ainoa järkevä tapa liikuttaa moottoripyörää"

Suomalainen sähkömoottoripyörä RMK E2 debytoi MP-messuilla, piensarjan tuotanto alkaa Seinäjoella vielä 2019 aikana

Hybridi- ja sähkömoottoripyörät
Suomalaisen sähkömoottoripyörän RMK E2:n poikkeavin piirre on vanneripustettu takapyörä. Pääsuunnittelija Teemu Saukkio kurkistaa vanteen läpi.
Suomalaisen sähkömoottoripyörän RMK E2:n perinteisestä toteutuksesta poikkeavin piirre on vanneripustettu takapyörä. Pääsuunnittelija Teemu Saukkio selittää älynväläyksensä maallikolle: "Se on sangen omalaatuinen sähkömoottori."YLE / Jari Pussinen

Venäläisen chopperin takavanteesta puuttui keskiö. Teemu Saukkio katseli sitä pari vuotta sitten Helsingin MP-näyttelyssä ja ajatteli, että paremmin tuo toimisi sähköllä.

Toimen miehenä levyseppä-hitsaaja rakensi ensimmäisen sähkömoottoripyöränsä. E1:ssä voima siirtyi erillisestä moottorista rattaiden ja ketjun kautta takapyörälle.

Nyt turkulaisessa teollisuushallissa seisoo juuri maalaamosta tullut toinen prototyyppi, E2. Sen vanneripustettu takapyörä on samaan aikaan sekä moottori että takajarru.

– Kaikki moottoripyörän suunnittelusäännöt on romutettu. Ajattelimme, että jos ei olisi mitään sääntöjä, niin mimmoinen sen pitäisi olla, Saukkio selittää suunnitteluperiaatteitaan.

Sähkövoima säästää osia ja painoa

E2:n akusto painaa vähemmän kuin 600-kuutioisen moottoripyörän moottori lisälaitteineen. Takaripustukseen yhdistetty moottori säästää myös tarvittavien osien määrää ja keventää kokonaispainoa.

Suomalaisen sähkömoottoripyörän RMK E2:n yksityiskohta: vanteesta ripustettu takapyörä eli moottori.
Suomalaisen sähkömoottoripyörän RMK E2:n erikoisin yksityiskohta on vanteesta ripustettu takapyörä, joka sisältää myös sähkömoottorin. YLE / Jari Pussinen

Saukkion mielestä moottoripyörä olisi alun perinkin pitänyt suunnitella niin, että se toimii sähköllä.

– Vaikka kuinka laskisi, niin tästä pyörästä ei löydy niin paljon hajoavia komponentteja kuin esimerkiksi tavallisen moottoripyörän ohjaustangosta.

Sähköisessä voimansiirrossa suurin osa mukaan otettavasta energiasta muuttuu liikkeeksi. Perinteisen bensiiniä käyttävän ottomoottorin hyötysuhde on parhaimmillaankin vain 25 prosentin luokkaa.

Parin-kolmensadan kilometrin toimintasädettä kritisoiville Saukkiolla on yksinkertainen vastaus.

– Jos sähköpyörällä halutaan ajaa tuhansia kilometrejä päivässä, niin siihen asennetaan laturi, jolla akusto täyttyy vartissa. Sitä paitsi kuka nyt tämmöisellä kattamattomalla pyörällä lähtisi rautaperseajoa kokeilemaan, ihmettelee Saukkio.

Pumppukärry vaihtui moottoripyörään

Levoton ideageneraattori Saukkio löysi hengenheimolaisensa, kun kuljetusalan ammattilainen Juha-Pekka Rintamäki tarvitsi moottorin kehittelemäänsä sähköavusteiseen pumppukärryyn. Tai tarkemmin: Rintamäki löysi Saukkion Facebookin Ihme härvelit -ryhmästä.

Pumppukärrystä puuttui sopiva moottori, joten Saukkio rakensi sellaisen. Motoristien puhe kääntyi kuitenkin nopeasti kaksipyöräisiin.

Vannemoottorin ympärille rakentuva sähkökulkine näytti niin lupaavalta, että Saukkio ja Rintamäki vaihtoivat tuotetta lennosta. He perustivat RMK Vehicle Corporationin, josta Saukkio omistaa enemmistön.

Mukaan tarvittiin vielä ajoneuvon tyyppihyväksynnän junaileva asiantuntija sekä markkinoinnin ja jälleenmyynnin osaaja.

RMK Vehicle Corporationin tekijätiimi E2-prototyypin takana: (v-o) toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki, varatoimitusjohtaja Ari Viemerö, hallituksen puheenjohtaja Juha Pekka Rintamäki, teollinen muotoililja Ville Piippo ja pääsuunnittelija Teemu Saukkio.
Suomalaisen sähkömoottoripyörän prototyyppi valmiina helmikuun 2019 MP-messuille. E2-mallin takana turkulaisessa teollisuushallissa RMK Vehicle Corporationin tekijätiimi: (v-o) toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki, varatoimitusjohtaja Ari Viemerö, hallituksen puheenjohtaja Juha Pekka Rintamäki, teollinen muotoililja Ville Piippo ja pääsuunnittelija Teemu Saukkio.YLE / Jari Pussinen

Rautateiden turvallisuuspuolelta eläköitynyt harrikkamies Ari Viemerö hoitaa nyt paperitöitä, joita riittää pelkästään kotimaisessa piensarjatuotannossa (150 pyörää). EU-tyyppihyväksyntää ja massatuotantoa varten tarvitaan vielä enemmän dokumentteja ja rahaa.

Maatalouskoneita perheyrityksessä myynyt Tuomo Lehtimäki värvättiin toimitusjohtajaksi. Hän uskoo, että yhtiö siirtyy prototyypistä sarjatuotantoon muutamalla miljoonalla eurolla kahdessatoista kuukaudessa.

Seinäjoelta kasvaville maailmanmarkkinoille

Täystehoisten sähkömoottoripyörien markkinoiden arvioidaan kasvavan parissa vuodessa noin 350 miljoonaan dollariin (308 M€).

– Amerikkalainen Zero valmistaa kolmanneksen. Me muut olemme jakamassa sitä loppua, kaavailee toimitusjohtaja Lehtimäki.

Tuotantolinjasto on tarkoitus perustaa Seinäjoelle; Rintamäki, Viemerö ja Lehtimäki ovat eteläpohjalaisia.

Tekesin siemenrahoitus on jo käytetty, ja nyt yhtiö hakee Privanetissä osakeannilla varoja, joilla tuotanto saadaan käyntiin.

 RMK Vehicle Corporationin pääsuunnittelija Teemu Saukkio (vas.) ja teollinen muotoilija Ville Piippo prototyyppi E2:n takana.
Suomalainen sähkömoottoripyörä RMK E2 on lähtöisin pääsuunnittelija Teemu Saukkion (vas.) ideasta, jonka teollinen muotoilija Ville Piippo on muokannut koneistettavaan muotoon. Prototyyppi valmistui turkulaisessa teollisuushallissa helmikuun 2019 MP-näyttelyyn.YLE / Jari Pussinen

Asiakkaitakin on kertynyt. Neljäkymmentä innokasta on maksanut omasta E2:staan jo kahdentuhannen euron ennakkomaksun, jota ei palauteta.

Pyörän hintalapussa on lukema 24 995€ + alv.

Tutkapari Saukkio-Piippo

RMK:n tärkein rekrytointi on teollinen muotoilija Ville Piippo. Hän osaa viedä keksijä Saukkion ideat toteutettavaan muotoon

– Jonkunhan täytyy saada tämän kylähullun ajatukset ulos. Sillä on hirvee myrsky tuolla pään sisässä, sanoo suoraan koulun penkiltä pajalle siirtynyt Piippo.

– On valitettava tosiasia, että vaikka mä kuinka viittilöin käsilläni, niin siitä ei voi vielä koneistaa muottia, myöntää Saukkio.

Helsingin MP-näyttelyyn 1.-3.2. 2019 valmistuneen E2:n jälkeen Saukkio lupaa suunnitella uuden pyörän joka vuosi.

– Uskokaa tai älkää, tämä E2 on helpoin niistä ajatuksista, joita minulla on. Nyt täytyy kuitenkin muutama vuosi pyörittää firmaa, jotta saadaan rahaa niiden villeimpien ideoiden tutkimiseen, rauhoittelee Saukkio.

RMK E2 tekniikkaa

 • Akusto muokattavissa 200-300 kilometrin toimintasäteelle
 • Lataus nollasta 80%:n varaukseen: noin 2 tuntia
 • Poikkeuksellinen runkorakenne: tilaa suurellekin akustolle
 • Kokonaispaino alle 200 kg
 • Sähkömoottori takavanteessa (toimii myös jarruna)
 • Huipputeho 50 kW (rajoitettu)
 • Maksimivääntömomentti 320 Nm (rajoitettu, käytössä heti lähdöstä)
 • Huippunopeus 160 km/h (rajoitettu)
 • Jousittamaton massa samaa luokkaa kuin tavanomaisessa moottoripyörässä
 • Pyörivä massa merkittävästi pienempi
 • Renkaanvaihto helposti tavallisilla työkaluilla

Puoli seitsemän vieraili tammikuussa RMK:n kotipesässä Turun Orikedolla. Katso juttu tästä:

RMK Vehicle Corporation lupaa aloittaa E2-sähkömoottoripyörän sarjavalmistuksen Seinäjoella jo vuoden 2019 aikana.

Lue myös:

Analyysi: Moottoripyörä ja ympäristöystävällisyys eivät ennen mahtuneet samaan lauseeseen – Nyt MP-messut avattiin kehumalla moottoripyöräilyä ympäristöteoksi