Hyppää sisältöön

Huippukokki, maahantuoja ja gourmet-kauppa kiinnostuivat – lappilainen villiruoka on haluttua maailmanluokan ruokamessuilla

Luonnosta hankituista raaka-aineet herättivät kiinnostusta ensimmäisinä messupäivinä Berliinissä.

Teresa Jesche opastaa saksalaisia messuvieraita Lapin herkkujen saloihin. Berliinin ruokamessuilla on useita suomalaisosastoja, joihin on kerätty eri toimijoita. Lapin osasto kulkee yhden ainoan EU-projektin, Lapland Food Clubin alla. Kuva: Rovaniemen kehitys Oy

Suomen maakuntien tuotteet ovat nyt edustettuina maailman suurimmilla ruokamessuilla Saksassa. Aus der Wildnis -messut alkoivat viime perjantaina.

Ainakin lappilainen ruoka on kiinnostanut ammattilaisia heti ensimmäisinä tapahtumapäivinä.

Muutaman messupäivän jälkeen lappilaisia marja- ja villiyrttituotteita on halunnut käyttöönsä esimerkiksi suomalainen huippukokki Sauli Kemppainen.

– Hän haluaa hyödyntää meidän tuotteitamme puolisen vuotta sitten avaamassaan berliiniläisessä ravintolassa, Lapland Food Club -projektin päällikkö Juho Ikonen kertoo.

Berliinissä asuva yhdysvaltalainen maahantuoja taas haluaa viedä suomalaisia luonnonpuolukoita sisältäviä tuotteita valtameren taa. Yhdysvalloissa karpalo on viljeltyä.

Suomi ensi kertaa valokiilassa

Suomi on ensimmäistä kertaa Berliinin ruokamessujen pääkumppani ja myös siksi erityisesti valokiilassa.

Esimerkiksi Gourmet-tavaratalo KaDeWe järjestää nyt Suomi-viikot, jossa Lappia edustavat marjoihin ja villiyrtteihin pohjautuvat patukat.

Juho Ikosen mukaan on yllättävää, että suuret toimijat eivät ole lähteneet messuille.

– Ainoa iso toimija, joka täällä on mukana on Altia. Muut merkittävät suomalaiset yritykset loistavat poissaolollaan.

Berliiniin on kokoontunut noin 1 700 näytteilleasettajaa 65 maasta. Suomalaisia yrityksiä on yli 80. Vihreä viikko -teemalla kulkevat ruokamessut päättyvät sunnuntaina ja kestävät siis puolitoista viikkoa.