Hyppää sisältöön

Veikkaus aloittaa isot yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä

Yt-neuvottelut koskevat 1 300 työntekijää. Veikkaus harkitsee myös ravintoloiden pelipöydistä luopumista.

Kuva: Veikkaus

Veikkaus harkitsee pelipöytätoiminnan lopettamista ravintoloissa. Yhtiöllä on kaikkiaan 187 pelipöytää 162 ravintolassa.

Yhtiö aloittaa samalla yt-neuvottelut, jotka koskevat 1 300 työntekijää. Arvioitu henkilöstövähennys on noin 400 henkilöä, joista suurin osa on osa-aikaisia työntekijöitä.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekosken mukaan muutosten taustalla on kiristyvä digitaalinen kilpailutilanne ja asioinnin siirtyminen digikanavaan.

– Kaupan rakennemuutoksen seurauksena myyntipaikkaverkostomme on viime vuosina supistunut merkittävästi. Tästä syystä suunnittelemme merkittäviä uudistuksia omiin pelipaikkoihimme ja ravintolapelipöytätoiminnan lopettamista, Sarekoski kertoo tiedotteessa.

Valtion rahapeliyhtiö Veikkauksella on kaiken kaikkiaan noin 2000 työntekijää. Noin puolet neuvottelujen piiriin kuuluvasta henkilöstöstä työskentelee pääkaupunkiseudulla ja loput muualla Suomessa.

Yhtiön mukaan suunnitelluilla muutoksilla ei ole vaikutusta Veikkauksen asiamiesten myyntiverkostoon.

Pelipöytätoiminnan myymistä ulkopuolisille ei pohdittu

Toimitusjohtaja Olli Sarekosken mukaan lopetettavaksi on esitetty nimenomaan kumppaneiden tiloissa olevaa pelipöytätoimintaa.

Hänen mukaansa sen kustannusrakenne on ollut Veikkauksen kannalta hankala. Lisäksi se on ollut työvoimavaltaista liiketoimintaa, missä myös henkilökunnan vaihtuvuus on ollut suurta.

– Sitten on meidän omat pelipaikat, siellä me puhutaan enemmän uudelleenorganisoitumisesta. Ja sitten meillä on kumppaniverkosto, tai asiamiesverkosto, joka on meidän kumppanien toimintaa, siellä me puhutaan enemmän meidän oman organisaation uudelleenjärjestelystä ja pienestä tehostamisesta, Sarekoski kertoo.

Milloin pelipöydät poistuvat ravintoloista?

– Tämä on vasta työnantajan suunnitelma, joka menee yhteistoimintaneuvotteluihin, jotka alkavat viikon päästä maanantaina, ja ne kestävät minimissään kuusi viikkoa ja sen jälkeen tulee päätöksenteon aika, Sarekoski toteaa.

Entä miksi ravintoloiden pelipöytätoimintaa ei sitten myydä esimerkiksi ulkomaalaiselle peliyhtiölle tai ravintoloille itselleen?

– Arpajaislaki lähtee siitä, että Suomessa ainoastaan Veikkaus saa toimeenpanna rahapelejä, eli tällaista optiota ei tässä nykykäytänteessä ole olemassa, eikä semmoista ole myöskään sen takia pohdittu, vastaa Sarekoski.