1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kimi Räikkösen elämäkerta veti viime vuoden kirjamyynnin plussan puolelle – Katso lista eniten myydyistä kirjoista

Tietokirjojen myynti kasvoi, mutta kaunokirjallisuuden myynti putosi reilusti.

Kuva: xpbimages.com

Kirjamyynti jatkoi kasvuaan jo toista peräkkäistä vuotta. Tosin viime vuonna myynti meni plussan puolelle rimaa hipoen – kasvua oli vain prosentin verran. Luku koskee suurimpia kirjakauppoja ja -ketjuja.

Noususta saa kiittää tietokirjojen menestystä. Etenkin Kari Hotakaisen kirjoittama elämäkerta Kimi Räikkösestä teki myyntiennätyksiä. Sitä myytiin kaikkiaan 191 384 kappaletta, joista painettuja kirjoja on 184 500. Se on julkaisuvuotenaan eniten myynyt teos. Muutkin tietokirjat kiinnostivat. Michelle Obaman elämäkerta ja start up -yrityksistä kertova opus Kutsuvat sitä pöhinäksi myivät hyvin. Kaikkiaan tietokirjojen myynti kasvoi kirjakaupoissa kymmenen prosenttia.

– Tietokirjojen suosio saattaa kertoa siitä, että ihmisillä on tiedon jano. Sellainen punnittu pitkä tietoteksti tuntuu kiinnostavan. Tietysti se vaikuttaa, että kiinnostavista ihmisistä on tehty elämäkertoja, arvioi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Sen sijaan kaunokirjallisuuden myynti laski reippaasti, peräti 12 prosenttia. Kotimaisissa romaaneissa ei ollut tänä vuonna imua. Parhaiten myi Tuomas Kyrön kirja Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja mutta sitäkin myytiin vain 45 900 kappaletta. Vertailun vuoksi viime vuoden ykköstä Juha Hurmeen Niemeä myytiin 64 000 kappaletta. Tämän vuoden Finlandia-voittajateos Taivaanpallo on vasta kolmanneksi myydyin kotimainen kaunokirja.

– Tämä vuosi ei ollut kaunokirjallisuuden vuosi. Sieltä ei löytynyt sellaisia vetäviä kirjoja. Täytyy muistaa, että viime vuonna kaunokirjallisuus nousi saman verran kuin nyt laski, kertoo Laura Karlsson.

Äänikirjat pidentävät kirjojen elinkaarta

Vuonna 2017 kirjamyyntiä siivitti lastenkirjallisuus ja siellä etenkin Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia, joka sai huikeat myyntiluvut. Tälläkin kertaa Kunnas on ykkösenä kirjallaan Herra Hakkarainen kyläilee. Tosin myyntiluvuista on pudonnut yli satatuhatta verrattuna viime vuoteen. Hyvänä kakkosena lastenkirjallisuudessa on Tatu ja Patu, elämä ja teot. Silmiinpistävää on, että lastenkirjallisuuden top 20 -listalla on kahdeksan Mauri Kunnaksen kirjaa. Kaikkiaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti laski parisen prosenttia.

Käännetystä lastenkirjallisuudesta eniten myi yhdysvaltalainen Jeff Kinney, jonka Neropatin päiväkirjat houkuttelevat etenkin poikia lukemaan. Myös uusintapainos vanhasta klassikosta Noidan käsikirjasta villiinnytti aikuiset muistelemaan kirjasta saatuja traumoja.

Äänikirjat jatkoivat huimaa nousuaan. Niiden kolmen kärjen täyttävät yllättäen Juha Vuorisen kirjat, jotka ovat ilmestyneet painettuina aikoja sitten. Tämä osoittaa, että äänikirjoilla on mahdollisuus pidentää kirjan elinkaarta tuntuvasti.

Äänikirjoja ei voi syyttää kaunokirjallisuuden myynnin roimasta laskusta, sillä suurin osa suosituimmista äänikirjoista on tietokirjoja tai elämäkertoja. Äänikirjojen osuus kirjamyynnistä on kuitenkin vasta neljän prosentin luokkaa.

Tietokirjallisuus TOP 3:

1. Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala), 184 500 kappaletta

2. Michelle Obama: Minun tarinani (Otava), 42 900 kappaletta

3. Katariina Helaniemi, Annaleena Kuronen ja Venla Väkeväinen: Kutsuvat sitä pöhinäksi (Otava), 36 200

Kotimainen kaunokirjallisuus TOP 3:

1. Tuomas Kyrö: Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja (WSOY), 45 900 kappaletta

2. Ilkka Remes: Perikato (WSOY), 45 300 kappaletta

3. Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava) 40 400 kappaletta

Käännetty kaunokirjallisuus TOP 3:

1. Lars Kepler: Lazarus (Tammi), 34 600 kappaletta

2. Liza Marklund: Helmifarmi (Otava), 22 100 kappaletta

3. Samuel Bjørk: Poika pimeästä (Otava) 17 900 kappaletta

Lasten- ja nuortenkirjallisuus TOP 3:

1. Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen kyläilee (Otava), 38 700 kappaletta

2. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, elämä ja teot (Otava), 30 900 kappaletta

3. Anne Vasko: Oma maa mansikka (Tammi), 24 200 kappaletta

Äänikirjat TOP 3:

1. Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja 2: Tolppa-apina (Diktaattori), 56 848 kappaletta

2. Juha Vuorinen Juoppohullun päiväkirja (Diktaattori), 50 861 kappaletta

3. Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja 3: Raskausarpia (Diktaattori) 38 633 kappaletta

Artikkelia korjattu 22.1. klo 17.35. Juoppohullun päiväkirja 3 -kirjaan lisätty alaotsikko.