Alaikäisten huumeiden käyttö lisääntyi rajusti Kuopion seudulla: "Huolestuttavinta on, että mukana on yhä nuorempia"

Yleensä kyse on huumausaineiden käyttörikoksesta, mutta nuoret myös välittävät huumeita toisilleen.

huumeet
Naisen siluetti järveä vasten.
Yhä nuoremmat jäävät huumeiden käytöstä kiinni poliisille Kuopion seudulla.Matti Myller / Yle

Alaikäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi parin viime vuoden aikana Kuopion seudulla. Kerroimme viime marraskuussa kuopiolaisesta "Marista", joka jäi kahdeksannella luokalla kiinni huumeiden käytöstä koulussa.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna Kuopiossa ja Siilinjärvellä yhteensä 71 alaikäisten huumausainerikosta, kun ennen vuotta 2016 tapauksia oli vuosittain parisenkymmentä.

– Huolestuttavinta on se, että mukana on yhä nuorempia. Vuonna 2015 nuorten huumausainerikoksissa ei ollut mukana yhtään alle 15-vuotiasta Kuopiossa, viime vuonna tällaisia tapauksia oli 17, kertoo rikosylikonstaapeli Jouko Kuismin, joka on mukana nuorten rikollisuutta ehkäisevässä Ankkuri-toiminnassa Kuopiossa.

Siilinjärvellä alle 15-vuotiaiden huumerikoksia tuli poliisin tietoon viime vuonna neljä ja toissa vuonna kahdeksan, kun vuonna 2016 niitä ei ollut yhtään ja vuonna 2015 vain yksi tapaus.

Kannabista ja huumaavia lääkkeitä

Yleensä nuorten huumausainerikoksissa on kyse käyttörikoksista, esimerkiksi kannabiksen polttamisesta tai huumaavien lääkkeiden käytöstä.

– Yleensä nuorten huumeiden käyttö tapahtuu ryhmissä. Esimerkiksi yksittäinen kannabissätkä kiertää perjantai-iltana ringissä, jolloin porukkaan saattaa joutua sattumalta, kuvailee Kuopion Ankkuri-ryhmän sosiaalityöntekijä Tuija Heimonen.

Toiset nuoret käyttävät Heimosen mukaan huumeita suunnitelmallisemmin, päivittäin tai viikoittain. Jotkut myös välittävät huumeita toisille nuorille.

Vanhempien olisi hyvä katsoa, millaisia sovelluksia nuori on puhelimeensa asentanut.

Tuija Heimonen

– Nuori saattaa myydä omia ADHD-lääkkeitään toisille nuorille. Toisille myymällä voidaan rahoittaa omaa huumausaineiden käyttöä, Heimonen lisää.

Huumeiden käytön lisääntyminen johtuu esimerkiksi siitä, että niiden hankinta on helpottunut. Huumeita saa ostettua helposti Tor-verkosta.

– Suurin osa nuorista tietää tämän. Siksi vanhempien olisi hyvä katsoa, millaisia sovelluksia nuori on puhelimeensa asentanut, Heimonen neuvoo.

Varkaudessa avoin tilaisuus huoltajille

Varkaudessa järjestetään tiistai-iltana vanhemmille suunnattu, nuorten huumeiden käyttöä koskeva keskustelutilaisuus, jossa ovat mukana esimerkiksi poliisi sekä kaupungin perhe- ja päihdepalvelut.

Huoltajat pääsevät tilaisuudessa kertomaan omia kokemuksiaan ja esittämään kysymyksiä.

Tilaisuus alkaa Warkaus-Salissa kello 18.