Eikö ole hajuakaan, ketä äänestää eduskuntavaaleissa? Et ole yksin

Suomalaiset kuvittelevat olevansa rationaalisia äänestäjiä, mutta todellisuudessa ehdokas valitaan intuitiolla.

poliittinen osallistuminen
Äänestyslippu kuoressa
Petteri Paalasmaa / AOP

Suomalaiset ovat tunnetusti puolueuskollista kansaa.

Moni äänestää samaa puoluetta ja jopa samaa ehdokasta vaaleista toiseen.

– Tuttua ehdokasta on helpompaa äänestää, pohtii politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta.

Silti, kun eduskuntavaaleihin on vielä kolmisen kuukautta aikaa, vasta alle puolet äänioikeutetuista tietää, ketä aikoo äänestää.

Illalla A-studiossa kysytään, millä keinoin eduskuntavaalit voitetaan.

Joka kymmenes äänestäjä valitsee ehdokkaan vasta vaalipäivänä. Alle viikkoa ennen vaaleja päätöksen tekee 14 prosenttia äänestäjistä.

Luvut perustuvat Taloustutkimuksen pari vuotta vanhaan selvitykseen.

– Viimeisen viikon aikana ehdokas pystyy vielä joko voittamaan tai häviämään vaalit, kiteyttää tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:stä.

Enemmistö ajattelee äänestävänsä asiapohjalta – mutta intuitiolla on paikkansa

Omasta mielestään suomalaiset äänestäjät ovat varsin asiakeskeisiä.

Kun Taloustutkimus viime syksynä selvitti tärkeimpiä ehdokasvalintaan vaikuttavia ominaisuuksia, top kolmoseen ylsivät ehdokkaan asiantuntemus, poliittiset tavoitteet ja vaaliohjelma sekä ehdokkaan edustama puolue.

Äänestäjä ei aina osaa arvioida ehdokasvalintaan johtaneita tekijöitä yksinomaan rationaalisesti, Taloustutkimuksen Juho Rahkonen muistuttaa.

– Lopulta päätös tehdään intuitiolla.

Tärkeää onkin mahdollisuus samaistua ehdokkaaseen.

– Ajatellaan, että se varmaan ajaa minunkin etua, koska se on samankaltaisessa elämäntilanteessa. Tällä perusteella tein itse äänestyspäätöksen viime vaaleissa, Rahkonen myöntää.

Äänestäjien mielestä merkittävimpiä teemoja uudelle eduskunnalle ovat sairaiden hoito, vanhusten hoito sekä nuorten syrjäytyminen, selvisi Kunnallisalan kehittämissäätiön tilaamasta tuoreesta selvityksestä.

Heti niiden jälkeen eniten kiinnostivat työttömyys, koulutusasiat sekä energian saatavuus ja hinta.

Varsinaisia vaaliteemoja tärkeämpää on se, miten ehdokkaat teemoista puhuvat.

– Teemat ovat niin vaikeita ja isoja, että meidän tavallisten ihmisten on tosi hankalaa ymmärtää niitä. Ehdokkaista vahvoilla on se, joka kykenee luomaan luottamuksen tunteen, kertoo Sakari Nurmela.

Jos luotettavan oloista ehdokasta ei oman puolueen listoilta kotivaalipiiristä löydy, jää ääni helposti kokonaan antamatta.

– Aika harvoin vaihdetaan puoluetta ideologisesti kauas siitä, mihin on joskus elämässä päädytty. Ei se ole semmonen homma kuin auton vaihto, Nurmela pohtii.

Tieto tulee useimmiten yhä telkkarista – kavereita ei kuunnella

Ehdokasvalinnan tueksi tietoa haettaessa Ylen tv-uutiset ovat suomalaisille ykkönen, ilmeni Taloustutkimuksen vuonna 2016 tekemästä kyselystä.

Toisena olivat verkon uutissivustot ja kolmantena painetut sanomalehdet.

Myös alle 25-vuotiaista äänioikeutetuista joka neljäs nostaa Ylen Tv-uutiset tärkeimpien politiikan seuraamisen tietolähteiden joukkoon.

Tutkimustulos ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

– Se, mistä saadaan tietoa politiikasta ja ehdokkaista äänestyspäätöksen tueksi, on hyvin vahvasti jakautunutta, Taloustutkimuksen Rahkonen kertoo.

Perinteisen median lisäksi osalle äänestäjistä erityisesti sosiaalinen media ja vaalikoneet ovat tärkeitä tiedonlähteitä.

Vaalikoneiden merkitys korostuu erityisesti nuoremmilla äänestäjillä. Melkein 70 prosenttia 18–30-vuotiaista ajattelee vaalikoneiden olevan luotettavia ja nopein tapa hankkia tietoa ehdokkaista.

Sosiaalinen media on tärkein politiikan tiedonlähde 63 prosentille alle 25-vuotiaista ja vielä melkein puolelle 25-34-vuotiasta, tätä vanhemmilla sen merkitys vähitellen vähenee.

Yli 65-vuotiaista enää vain prosentti vastaa sosiaalisen median kuuluvan tärkeimpien tiedonlähteiden joukkoon.

– Tuttavien ja läheisten merkitys on tietoa etsittäessä huomattavasti tiedotusvälineiden ja vaalikoneiden merkitystä pienempi, kertoo Sami Borg.

A-studiossa tänään: Millaisella kampanjalla eduskuntavaalit voitetaan? Juontajana Sakari Sirkkanen, vieraina johtava politiikan asiantuntija Erkka Railo MustReadista ja erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta Turun yliopistosta #yleastudio Katso suorana kello 21 alkaen.

Oletko vaihtanut puoluekantaasi? Keskustele alla.

Lue lisää:

Analyysi: Kosiskelu kolmella rintamalla voi vaarantaa demareiden etumatkan – Jos puolue kumartaa yhtäälle, se pyllistää toisaalle

Etkö tiedä, miten äänestät eduskuntavaaleissa? Olet puolueiden tutkimustyön pääkohde