Suomalaiset suunnittelevat yksityisneuvolaa Pietariin – äidit tulisivat synnyttämään Suomeen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin yksityissairaala Hyksin oy sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote haluavat avata neuvolan miljoonakaupunki Pietariin, jotta venäläisäitejä saataisiin synnyttämään Suomeen.

lastenneuvolat
Synnytyssali odottamassa synnyttäjää.
Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolla Lappeenrannassa kaivataan lisää synnyttäjiäTommi Parkkinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin yksityissairaala Hyksin Oy:n aloitti venäläisäitien synnytykset Hyvinkään sairaalassa vuonna 2013. Pietarilaisäidit ovat kuitenkin toivoneet, ettei heidän tarvitsisi ajaa niin kauas Pietarista Hyvinkäälle saakka.

Hyksin Oy ja Eksote viimeistelevätkin parhaillaan sopimusta, joka mahdollistaisi ensi kesästä alkaen ulkomaalaisten synnytykset myös Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa. Lappeenrannasta Pietariin on matkaa vain noin 220 kilometriä, joten äitien synnytysmatka lyhenisi puoleen nykyisestä.

Suomeen synnytykseen tuleva äiti maksaa operaatiosta noin 10 000 euroa.

Neuvola Pietariin

HUSin ja Eksoten Pietariin suunnittelema neuvola olisi tarkoitettu Suomeen synnyttämään tuleville yksityispotilaille. Tällä hetkellä ulkomaalaiset äidit joutuvat tulemaan Suomeen jo kuukautta ennen laskettua aikaa, koska käynnit äitiyspoliklinikalla alkavat tuolloin.

– He voisivat käydä neuvolassa Pietarissa ja tulisivat Suomeen vasta synnyttämään, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Tämän uskotaan lisäävän venäläisäitien kiinnostusta synnyttää Suomessa. Taustalla on kiristyvä kilpailu synnytysturisteista.

– Pietariin rakennetaan yksityisiä sairaaloita ja klinikoita, ja sinne pitäisi olla nyt aktiivisesti menossa, jos aiomme sieltä potilaita saada, sanoo toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

– Me voisimme tarjota myös syöpähoitoja, ja leikkaussaleihin mahtuisi lisää potilaita, jatkaa Itkonen.

Äiti pitelee kädestä vastasyntynyttä vauvaa sairaalassa.
Ylen kyselyssä kaakkoissuomalaiset kansanedustajat puolustuvat maakunnallisia sotealueita muun muassa lähellä olevilla palveluilla. Osa on silti valmis pohtimaan myös Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yhtä yhteistä sosiaali- ja terveydenhuollon aluetta.Tommi Parkkinen / Yle

Venäläisäidit pelastamaan synnytysosasto

Eksote arvioi tuoreessa väistöennusteessa, että Etelä-Karjalan omien synnytysten määrä laskee vuoteen 2030 mennessä noin 500–600 synnytykseen vuodessa, kun sote-uudistuksen tavoitteena on tuhat synnytystä.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole vuosikymmenen päästä tarpeeksi synnytysikäisiä naisia, sanoo Itkonen.

Synnytysosaston kapasiteetti riittää siten myös ulkomaalaisten äitien synnytyksiin, sillä vuonna 2010 Lappeenrannassa syntyi 1240 lasta.

– Jos hoitaisimme täällä Lappeenrannassa vaikkapa yhden ulkomaalaisen synnytyksen päivässä, se olisi vuodessa jo riittävä määrä turvaamaan synnytysosaston säilymisen täällä.

Synnytysosaston lakkauttaminen Lappeenrannassa merkitsisi, että eteläkarjalaisten äitien olisi lähdettävä synnyttämään Kotkaan tai Lahteen.

Lue seuraavaksi: Keskussairaala alkaa myydä synnytyksiä venäläisille – normaali synnytys maksaa tuhansia euroja