Kuntaliitoksen yleisötapahtumat alkoivat Vaasassa – kaupunkilaisia kiinnosti enemmän Merenkurkun laiva ja akkutehdas

Vaasassa järjestettiin ensimmäinen kuntaliitokseen liittyvä yleisötapahtuma. Tapahtumat ovat lakisääteisiä ja niitä on jäljellä vielä neljä.

kuntaliitokset
Ihmisiä kauppakeskuksen aukiolla.
Vaasan ensimmäinen kuntaliitosyleisötapahtuma järjestettiin kauppakeskuksessa.Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasalaisen kauppakeskuksen aukiolle on rakennettu Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos -yleisötapahtuman ständi.

Kaupunkilaisten kysymyksiin ovat vastaamassa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja muita kuntaliitosneuvotteluissa tiiviisti mukana olevia kuten Kim Berg (sd.), Marko Heinonen (kok.), Joakim Strand (r.) ja Harri Moisio (vas).

Myös Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars (r.) piipahtaa paikalla.

Liitosmyönteisiä kommentteja neuvottelijoille

Suurta yleisöryntäystä tämä ensimmäinen vaasalaisille tarkoitettu kuntaliitostapahtuma ei aiheuta mutta aivan toimettomana ei neuvottelijoiden tarvitse olla.

Kyltti
Kuntaliitokseen liittyvät yleisötapahtumat alkoivat Vaasasssa.Jarkko Heikkinen/Yle

Harri Moisio muun muassa selventää kyselijöille millä tavalla liitoksessa kohdellaan kaupungin henkilöstöä. Hän muistuttaa kolmen vuoden siirtymäajasta, joka on kirjattu moneenkin kohtaan.

Marko Heinonen puolestaan kertoo, että palautetta on tullut ja lähinnä sen tyyppistä, että miksi vasta nyt kuntaliitos.

– Eli aika myönteistä tässä ovat ihmiset sanoneet, kertoo Heinonen.

"On tehty työmme hyvin"

Tunteenpurkauksia ei kauppakeskuksessa nähdä ja Moisio arvelee, että liitosneuvottelijat ovat onnistuneet sopimusehdotuksen teossa ja kuntaliitoksesta tiedottamisessa.

– On tehty työmme hyvin, naurahtaa Moisio.

Kaupunkilaiset saivat kysellä kuntaliitosneuvottelijoilta Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksesta.
Kaupunkilaiset saivat kysellä kuntaliitosneuvottelijoilta Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksesta. Terhi Varjonen/Yle

Hän kuitenkin toivoo, että kaupunkilaiset tutustuvat kuntaliitosaineistoon niin sopimusehdotukseen kuin muihinkin materiaaleihin ja kyselisivät heiltä perusteluita.

– Voin sanoa, että jokaiselle lauseelle mikä tekstissä löytyy, on perustelu eli niitä ei vain ole heitelty ja kirjoiteltu, sanoo Moisio.

Kuntaliitosta enemmän tuntuu kaupunkilaisten huulilla tällä hetkellä olevan Merenkurkun uusi laiva ja Vaasan akkutehdas -hanke. Viime päivien kiinnostavat uutiset molemmista hankkeista innostavat myös keskustelemaan kuntapoliitikkojen kanssa.

Moisio sanookin, että tämän tyyppiset yleisötilaisuudet voisivat olla muissakin aiheissa hyviä järjestää.

Yleisötilaisuudet jatkuvat

Sekä Vaasassa että Mustasaaressa kuntalaisilla on 30 päivää aikaa kommentoida ehdotusta yhdistymissopimuksesta ja siihen kuuluvia liitteitä. Materiaali on nähtävissä kuntien verkkosivuilla ja esimerkiksi Vaasassa aineistoon voi tutustua myös Kansalaisinfossa ja Vähänkyrön yhteispalvelupisteessä.

Yhdistymissopimuksen ehdotus.
Yhdistymissopimuksen ehdotus.Terhi Varjonen/Yle

Kuntaliitoksen yleisötapahtumat jatkuvat vielä Vaasassa neljän tapahtuman verran. Tilaisuuksia on tammi-helmikuun aikana. Vastaavat tilaisuudet järjestetään myös Mustasaaressa.

Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Lars Gästgivars arvelee tosin, että Mustasaaren kylissä järjestettävissä tilaisuuksissa meno ei ole yhtä rauhallinen kuin Vaasan kauppakeskuksessa.

Moni on Gästgivarsin kanssa samaa mieltä.