Ensimmäisen kauden senaattori Kamala Harris pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi

Harris on kuudes demokraatti, joka on ilmoittautunut presidenttikisaan.

Kamala Harris
Kamala Harris
Kamala HarrisJIM BOURG / EPA

Kalifornialaissenaattori Kamala Harris ilmoitti maanantaina pyrkivänsä Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.

54-vuotias demokraattisenaattori olisi vaalit voittaessaan Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti. Harris julkisti aikeensa ABC-kanavan Good Morning America -televisio-ohjelmassa.

Jamaikalaisen isän ja intialaisen äitin jälkeläisenä Harris kohtasi heti maanantaina taustaansa liittyvän kysymyksen, kun toimittaja nosti esille hänen vanhempiensa alkuperän ja kysyi, kuinka hän määrittelee itsensä.

– Kuinka määrittelen itseni? Olen ylpeä amerikkalainen. Niin määrittelen itseni, hän totesi.

Harris kertoo vaalivideollaan taistelevansa oikeuden, säädyllisyyden ja tasa-arvon puolesta.

– Ne ovat arvoja, joita me amerikkalaiset arvostamme, ja ne ovat kaikki vaakalaudalla nyt. Tulevaisuutemme riippuu sinusta ja miljoonista muista, joiden on saatava äänensä kuuluviin taistelussa amerikkalaisten arvojen puolesta, Harris sanoo videolla.

Harris julkisti presidenttiehdokkuutensa Martin Luther Kingin syntymäpäivänä. Uutistoimisto AP:n mukaan tämän on tarkoitus viestittää, että Harris näkee itsensä kansalaisoikeuksien puolesta taistelevana ehdokkaana.

– Koko urani ajan olen keskittynyt turvaamaan ihmisten elämää. Se on varmaan suurin motivaationi tähän ehdokkuuteen, Harris sanoi ABC:n haastattelussa.

Harris on ensimmäisen kauden senaattori. Hän toimi ennen senaattoriksi nousuaan Kalifornian yleisenä syyttäjänä. Virallisesti hänen kampanjansa käynnistyy Kalifornian Oaklandissa sunnuntaina.

Kuusi muuta ehdokasta julkistanut halukkuutensa presidentiksi

Vuoden 2020 presidentinvaalien demokraattiehdokkaaksi on ilmoittautunut Harrisin lisäksi jo kuusi henkilöä. Harrisin lisäksi tässä vaiheessa halukkuutensa puolueen ehdokkaaksi ovat ilmoittaneet Julian Castro, John Delaney, Tulsi Gabbard, Kirsten Gillibrand, Richard Ojeda ja Elizabeth Warren.

Lisäksi esimerkiksi Bernie Sandersin, Hillary Clintonin, John Kerryn ja Joe Bidenin ilmoituksia mahdollisesta ehdolle asettumisesta odotellaan lähiaikoina.

Brittilehti Independentin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jopa 40 demokraattia saattaa lähteä kisaamaan puolueen presidenttiehdokkaan paikasta.