1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Raportti: Pohjois-Korealla salainen ballististen ohjusten tukikohta

Raportin mukaan Pohjois-Korealla on jopa 20 salaista ydinasekätköä.

Kim Jong-un Kuva: AOP

Pohjois-Korealla on jopa 20 salaista ohjustukikohtaa, kertoo yhdysvaltalaisen Center for Strategic and International Studies
-tutkimuskeskuksen (CSIS) tuore raportti.

Raportin mukaan Pohjois-Korea ei ole koskaan julkistanut tietoa Sino-rin ohjustukikohdasta eikä se näin ollen ole myöskään ollut ydinaseneuvotteluiden kohteena, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Sino-ri-tukikohta ja Nodong-ohjukset, jotka sinne on sijoitettu, sopivat Pohjois-Korean oletettuun ydinasestrategiaan. Ne tarjoavat operatiivisen tason iskukyvyn sekä Korean niemimaalle että suurimpaan osaa Japania, raportissa (siirryt toiseen palveluun)todetaan.

CSIS raportoi salaisista ohjustukikohdista viimeksi marraskuussa.

– Pohjois-Korea ei aio neuvotella sellaisista asioista, joita se ei tuo julki. Näyttää siltä, että he pelaavat peliä. Heillä on edelleen operatiivinen kapasiteetti käytössään, vaikka he tuhoaisivatkin julkistamiaan ydinvoimakohteitaan, Victor Cha, yksi raportin kirjoittajista sanoi yhdysvaltalaiskanava NBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Raportin mukaan noin 200 kilometrin päässä Etelä- ja Pohjois-Korean rajalta sijaitseva Sino-ri on ollut avainasemassa ballististen ohjusten kehityksessä. Satelliittikuvat paljastavat alueelta sisäänkäynnin maanalaiseen bunkkeriin, päämajan sekä vahvistettuja suojia.

Valkoinen talo ei ole vielä kommentoinut uutta raporttia. Perjantaina julkistettiin, että presidentti Donald Trump tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin helmikuun lopussa.

Sunnuntaina presidentti Trump twiittasi odottavansa innolla uutta tapaamista Kimin kanssa.

Yle uutiset kertoi maanantaina Pohjois-Korean kiinnostuksesta biologisiin aseisiin.

Kaliforniassa toimivan Middlebury Institute of International Studies -tutkimuslaitoksen mukaan Pohjois-Korea on yhteistyössä kansainvälisten tutkijoiden kanssa lisännyt kovaa vauhtia tietämystään bioteknologiasta ja siihen liittyvistä laitteista.

Lue myös:

The New York Times: Pohjois-Korea kiinnostui biologisista aseista – Suomalaisasiantuntija: En olisi kovin kauhuissani

Valkoinen talo: Trump tapaa Kim Jong-unin helmikuun lopussa