Japani ja Venäjä eivät päässeet sopuun kiistassaan Kuriilien saarista

Neuvostoarmeija otti Kuriilien neljä eteläistä saarta haltuunsa toisen maailmansodan viime päivinä. Japani ei ole tunnustanut näiden saarien kuuluvan Venäjälle.

Kuriilien saaret
Karvalakkipäinen mies pitää lappua, jossa lukee kyrillisin kirjaimin: Kurily - eto rossija. Taustalla näkyy Vasemmistorintaman punaisia lippuja.
Vasemmistorintaman aktivisti pitää lappua, jossa lukee: "Kuriilit ovat Venäjää." Kommunistien ja Vasemmistorintaman mielenosoituksessa Moskovassa viikonloppuna vastustettiin Kuriilien saarten luovuttamista Japanille.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzō Abe eivät ole saavuttaneet läpimurtoa maiden välisessä kiistassa Kuriilien saarista. Johtajat keskustelivat aiheesta tänään Moskovassa.

Saarikiista on estänyt maita tekemästä virallista rauhansopimusta toisen maailmansodan päättymisestä.

Putin kuvasi neuvotteluja hyödyllisiksi, mutta totesi, että sovun saavuttamiseksi osapuolten on yhä jatkettava ponnistelujaan. Abe puolestaan kertoi, että johtajien neuvotteluissa rauhansopimuksesta "kumpikaan osapuoli ei salannut toisiltaan mitään," ja että tarmokas työ sopimuksen aikaansaamiseksi jatkuu.

Aben vierailu on jo peräti 25. kerta, kun hän tapaa Putinin sitten vuoden 2013.

Maat ovat kiihdyttäneet diplomatiaa pitkällisen kiistan ratkaisemiseksi, mutta Venäjän viimeaikaisten lausumien perusteella kompromissiin on silti vielä matkaa.

Kuriilien saaret ovat saariryhmä Ohotanmeren ja Tyynen valtameren välissä.

Neuvostoarmeija otti Kuriilien neljä eteläistä saarta haltuunsa toisen maailmansodan viime päivinä. Japani ei ole tunnustanut näiden saarien kuuluvan Venäjälle.

Mahdollisena kompromissiratkaisuna on pidetty, että Venäjä luovuttaisi Japanille kaksi saarta, minkä jälkeen maat voisivat allekirjoittaa rauhansopimuksen ja sitten jatkaa keskusteluja kahden jäljelle jääneen saaren kohtalosta.

Kurillien saariryhmän kiistanalaiset osat
Yle Uutisgrafiikka

Kreml torppasi odotuksia

Tammikuun alussa Abe sanoi televisiokanava Asahin haastattelussa, että saarten siirrossa Japanin alaisuuteen pitää ottaa huomioon alueella asuvien venäläisten tunnot.

Venäjän ulkoministeriö sanoi Aben vääristelleen maiden keskustelujen sisältöä.

Maanantaina presidentti Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi, että keskustelut ovat vasta alkuvaiheessa ja prosessi olisi pitkäkestoinen.

Äskettäin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Japanin pitäisi lakata kutsumasta virallisissa asiakirjoissaan saaria Pohjoisterritorioksi.

– Miksi Japani on maailman ainoa maa, joka ei kykene hyväksymään toisen maailmansodan tuloksia kokonaisuudessaan? Lavrov kysyi.

Venäjän yleinen mielipide vastustaa luovutuksia

Tammikuun alussa Yhdysvaltain Japanissa olevien joukkojen komentaja, kenraaliluutnantti Jerry Martinez sanoi, että Yhdysvallat ei aio sijoittaa tukikohtiaan saarille siinä tapauksessa, että Venäjä luovuttaisi ne Japanille.

Venäjä on maininnut huolen Yhdysvaltain tukikohdista yhtenä esteenä sopimukselle alueluovutuksista.

Saarten luovuttaminen olisi myös sisäpoliittisesti arka kysymys Putinin hallinnolle. Viime kuussa riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun) 74 prosenttia vastaajista vastusti alueluovutuksia rauhansopimusta vastaan.

Ennen tapaamisen alkua poliisi pidätti Moskovassa Japanin suurlähetystön luona vasemmistoaktivisteja, jotka vastustivat saarten luovutusta Japanille.

Vasemmistorintama-ryhmän johtajan Sergei Udaltsovin mukaan 11 mielenosoittajaa pidätettiin. Tassin mukaan joukossa oli kommunistien kansanedustaja Aleksei Kornijenko.

Aiheesta aiemmin:

Miksi Kuriilit jäytävät Venäjän ja Japanin suhteita – kolme seikkaa kiistellyistä saarista 14.1.2019

Syntyykö Japanin ja Venäjän välille vihdoin rauhansopimus? Putin matkustaa Japaniin kesäkuussa 14.1.2019

Venäjä lisää sotilaallista läsnäoloaan Kuriilien saarilla lähellä Japania – maiden välinen rauhansopimus yhä kesken 17.12.2018

Venäjä ja Japani valmiita rauhansopimukseen – Putin ja Abe hieroivat rauhaa Vladivostokissa 10.9.2018

"Haluamme saattaa tämän loppuun oman sukupolvemme elinaikana" – Putin ja Abe haluavat selvittää Kuriilien aluekiistan 27.5.2081