Kemi hankkii lisää sähköautoja – vireillä on myös tankkaaminen nykyistä vihreämmin

Kemiin on tulossa kaksi uutta sähköautoa kaupungin työajoihin.

Kemi
Sähköauton lataus
Täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli vuonna 2018 maassamme 0,6 prosenttia Helena Lappeteläinen / Yle

Kemin kaupungin autokantaa esitetään muutettavaksi ympäristöystävällisemmäksi. SDP:n valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen, jonka mukaan kaupungille hankittaisiin jatkossa sähköautoja ja muihin autoihin tankattaisiin ympäristöystävällistä polttoainetta. Kaupunginhallitus on lähettänyt aloitteen teknisen palvelukeskuksen valmisteltavaksi.

Tällä hetkellä kaupungilla on kaksi sähköautoa, jotka ovat keskusvaraston ja kiinteistöhoidon käytössä. Kansliajohtaja Jukka Vilén kertoo, että tilauksessa on myös kaksi uutta sähköautoa, jotka saataneen käyttöön kesällä.

– Nämä kaksi tulevaa autoa on tarkoitettu ihan kaikkien työntekijöiden työajoja varten. Missään nimessä niitä ei kannata hankkia pelkästään viranhaltijoiden ajoja varten, sillä se ei ole taloudellista, kestävää eikä kannattavaa, sanoo Jukka Vilén.

Selvittelyssä on oma tankkauspiste

SDP:n valtuustoryhmä esittää aloitteessaan, että kaupungin omissa autoissa siirryttäisiin käyttämään ympäristöystävällistä dieseliä. Se on tavanomaista dieseliä kalliimpaa, mutta demareiden mukaan polttoainekulujen kallistuminen voitaisiin kattaa lautakuntien omista varoista.

– Ympäristöystävällisen polttoaineen käyttäminen olisi merkittävä juttu, sillä se pudottaisi meidän oman liikenteen hiididioksidipäästöjä noin 80 000 kiloa vuodessa. Se vastaa reilua 400:aa Helsinki-Barcelona -lentoa, laskee kansliajohtaja Jukka Vilén.

Vilénin mukaan Kemissä ei voi toistaiseksi tankata ympäristöystävällisempää, suomalaisista jätteistä tehtyä dieseliä, vaan lähimmät tankkauspisteet ovat Oulun seudulla. Yhtenä vaihtoehtona on saada Kemiin oma tankkauspiste huoltoaseman tai jakeluaseman yhteyteen tai kaupungin varikolle omaan polttoainesäiliöön.

– Toivomme tietysti, että joku ottaisi tätä myyntiin, jotta myös kaupunkilaiset voisivat tankata ympäristöystävällisä dieseliä, mutta asia on selvittelyssä, kertoo Vilén.

Kemin kaupungilla on puolensataa ajoneuvoa, joiden joukossa on henkilö- ja pakettiautoja, kuorma-autoja sekä työkoneita. Kaupunki on sitoutunut noudattamaan kestävän kehityksen ja vähähiilisyyden periaatteita Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeessa (siirryt toiseen palveluun).