Kemi tehostaa kierrätystä: Pelkkä kaupungintalon roskisten pussittomuus säästää vuodessa noin 10 000 muovipussia

Kemi pistää ensivaiheessa lajittelukuviot kuntoon kaupungin suurimmissa kiinteistöissä.

jätteiden lajittelu
Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen.
Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen.Jutta Huovinen / Yle

Kemin julistautuminen vihreäksi näkyy käytännön tekoina esimerkiksi kaupungin jätelajittelun ja kierrätyksen tehostamisena.

– Kaupungintalolla jätteiden lajittelua on tehostettu ja muovin käyttöä on jo nyt vähennetty, kertoo Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen.

– Kerättiin ideoita henkilökunnalta ja yksi idea oli, että poistetaan muoviset roskapussit kaikista kaupungintalon toimistoroskiksista, joissa on yleensä kuivaa roskaa. Näin tehtiin kesällä ja jo nyt on erittäin hyviä tuloksia. Ihmiset innostuivat ja he ovat hyvin sitoutuneita asiaan.

Muovipussien käyttämättömyydestä on monenlaisia etuja.

– Siivoojilla säästyy työtä, kun ei tarvitse vaihtaa pusseja. Pussimäärä vähenee noin 10 000 kappaletta vuodessa pelkästään kaupungintalolla.

Pienillä muutoksilla huomattava parannus

Kinnunen myöntää, että toimistojen lajittelussa on ollut paljon toivomisen varaa. Paperit ja pahvit sekä sähkö- ja elektroniikkaromu on lajiteltu, mutta kaikki muu on mennyt lajittelematta roskiin ja poltettavaksi. Tähän on tullut muutos ja nyt kaupungintalon jokaisesta kerroksesta löytyvät omat astiat lasille, metallille, muoville ja biojätteelle.

Siivoojille on hankittu uudet kärryt, joilla lajitellut jätteet saadaan kuljetetuksi uuteen jätekeräyshuoneeseen.

Kaupungintalon kokeilu on nyt kestänyt muutaman kuukauden ja se on tarkoitus laajentaa muihinkin kaupungin toimipisteisiin. Nopeimmin asiat saatetaan kuntoon kymmenessä suurimmassa kiinteistössä ja parissa muussa tärkeässä kohteessa.

Hankalimpana kierrätettävänä Kemissä pidetään muoveja, varsinkin jos ne halutaan hyötykäytettäväksi eikä poltettavaksi. Rinki Oy:n muovinkeräys on tarkoitettu vain kotitalouksille ja kuntien kaltaisen organisaatioiden on hoidettava asia kuntoon muuten.

– Jos halutaan, että muovi menee hyötykäyttöön, lähin kerääjä tulee Oulusta, kertoo projektipäällikkö Eija Kinnunen.

Kemi on sitoutunut YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteisiin ja myös kaupunkistrategiassaan se on julistautunut vihreäksi Kemiksi. Laadittua ympäristöohjelmaa noudattamalla, muuttamalla käytäntöjä ja lisäämällä ympäristötietoisuutta Kemi tavoittelee myös ISO-ympäristöstandardia.