Äänekoskelle suunnitellussa moottoriurheilukeskuksessa vastakkain harrastaminen ja ympäristö

Moottoriurheilijoille keskus tarjoaisi turvalliset olosuhteet – ympäristöaktiivit pelkäävät, että luonnonrauha menee.

moottoriurheilu
Jokamiesluokan auto.
Jaana Polamo / Yle

Äänekoskella viiden moottorikerhon yhteiselle hankkeelle haetaan parhaillaan ympäristölupaa. Pietisen harjumaisemassa ajettaisiin tulevaisuudessa sekä neli- että kaksipyöräisillä, muun muassa jokamiesluokkaa, rallicrossia ja motocrossia.

– Keskus tekisi harrastamisesta helpompaa. Matka kilpailuihin ja harjoituksiin lyhenisi, ei tarvitsisi käydä Karstulassa tunnin matkan päässä, sanoo jokamiesluokan kuljettajat Henri Huuskonen Äänekosken Urheiluautoilijoista.

Toisaalla taas keskusta vastustaviin addresseihin on kerätty satoja nimiä lähistön asukkailta ja mökkiläisiltä. He vetoavat muun muassa ilmastohaittoihin ja meluun.

– Taustamelun alueella on iso joukko ihmisiä. Osa tulee etelästä laatuaikaa viettämään, ja joutuvat ääniä kuuntelemaan. Rupeaisitko itse siihen?, kysyy Matti Markkanen keskusta vastustavasta Pro Lähdejärvet -liikkeestä. Liikkeen nimi juontuu kaavaillun keskuksen lähellä sijaitsevista arvokkaista vesistöistä.

Huuskonen ymmärtää ympäristöhuolen, mutta pitää sitä ylimitoitettuna.

– Ei siellä ympäri vuorokauden ajeta, loppupeleissä meluhaitta jää päivässä pieneksi. Ja ympäristömme me aina siivoamme, öljyt esimerkiksi kerätään heti pois, eivät ne sinne luontoon jää, hän sanoo.

Moottoriurheilukeskukselta puuttuu siis vielä ympäristölupa. Prosessissa oleva lupa on ehto myös ELY-keskuksen rahoitukselle. Pro Lähdejärvet aikoo kamppailla keskusta vastaan niin pitkään kuin laki antaa myöten.

– Suomessa ollaan kyllä lapasia ympäristöasioissa. Alan kaivata Koijärven aikoja, että ihmiset olivat oikeasti valmiita tekemään ympäristönsä eteen eikä hissuttelemaan, sanoo Markkanen – autonasentaja ja entinen ralliautojen huoltaja.

Liki 40 hehtaarin moottoriurheilukeskus sijoittuisi Suolahteen 69-tien varteen. Keskuksen hinnaksi on laskettu 3,4 miljoonaa euroa.