1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

KRP ja Rajavartiolaitos epäilevät viisumivilppiä Suomen Ankaran-suurlähetystössä

Epäiltyinä on kolme paikalta palkattua työntekijää. Selvitys kohdistuu satoihin viisumeihin.

rajavalvonta
Kyltti Keskusrikospoliisin (KRP) päämajan ulkopuolella
Mikko Stig / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat epäiltyä törkeää laittoman maahantulon järjestämistä ja törkeää virkarikosta Suomen Ankaran-suurlähetystössä Turkissa.

Epäiltyinä on kolme paikalta palkattua työntekijää. Epäilynä on muun muassa, että Schengen-viisumeja olisi myönnetty väärin perustein.

– Epäilyssä on kyse siitä, että viisumihakemuksia varten olisi annettu virheellisiä tietoja ja viisumeita olisi myönnetty väärin perustein. Selvitys kohdistuu satoihin viisumeihin, mutta tämä määrä tarkentuu esitutkinnassa, kertoo tutkinnanjohtaja, Suomenlahden merivartioston yliluutnantti Antti Leskelä tiedotteessa.

KRP kertoo, että rikosepäilyt paljastuivat viisumien myöntöprosessin valvonnan ja rajatarkastusten aikana rajavartijoiden tekemien havaintojen yhteydessä.

– Virkarikosten osalta epäillään törkeää virka-aseman väärinkäyttämistä kahden epäillyn osalta. Mahdollisia valvontavastuukysymyksiä selvitetään tarvittaessa myöhemmin, sanoo yleisjohtaja, sanoo KRP:n rikosylikomisario Mika Ihaksinen tiedotteessa.

Tapauksen esitutkinta jatkuu, ja syytteen määräaika on myöhemmin keväällä.

Viisumivilppiepäilystä uutisoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun).

UM: Suurlähetystön toimintaa tutkittu jo kuukausia

Ulkoministeriö kertoo tiedotteessa, että ministeriö ja suurlähetystö tukevat kaikin tavoin tapauksen tutkintaa. Esitutkintaviranomaiset ovat tutkineet suurlähetystön toimintaa yhdessä ministeriön kanssa jo kuukausia.

Ulkoministeriö kertoo, että viisumivirkailijat rekrytoi edustusto, ja rekrytoitavista tehdään turvallisuusselvitykset Suomessa. UM kertoo kouluttavansa viisumivirkailijat ja myöntää näille viisumin myöntämiseen liittyvät oikeudet. Viisumihakemusten käsittely on virkavastuuteen perustuva järjestelmä.

Ulkoministeriö kertoo seuranneensa viisumien myöntämistä ja havainneensa Ankarassa epäselvyyksiä. UM sanoo pidättäytyneensä sisäisistä toimenpiteistä, jotta esitutkintaa ei vaaranneta.

UM kertoo, että vuonna 2017 Suomen Ankaran-suurlähetystöön jätettiin 4 212 viisumihakemusta, joista 11,2 prosenttia evättiin. Viime vuonna jätettiin 4 014 hakemusta, joiden epäämisprosentti oli 23,1.

Lue seuraavaksi