1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Grönlanti

Uusi tutkimus: Grönlannin sulamistahti moninkertaistunut 2000-luvun alusta

Merenpinnan nousua kiihdyttävät kokonaisten jäätiköiden sulamisen lisäksi runsaat jääpeitteen sulamisvedet.

Grönlanti
Ilmakuva Grölannista 22. heinäkuuta 2018.
Grönlannissa jää sulaa kiihtyvään tahtiin.Ian Langsdon / EPA

Uuden tutkimuksen mukaan Grönlanti sulaa nopeammin kuin aiemmin on arvioitu. Saaren jää sulaa jopa neljä kertaa nopeammin kuin vuonna 2003.

Grönlannin valtavista jäätiköistä irtoaa yhä suurempia jäälohkareita Atlantin valtamereen, jossa ne sulavat.

Tutkijat yllätti kuitenkin tieto, että vuodesta 2003 alkaen sulamista tapahtui eniten Grönlannin lounaisosassa, jossa ei ole jurikaan jäätiköitä. Se kertoo, että maan päällä olevaa jäätä tulvii yhä enemmän sulamisvesinä valtamereen. Tutkimuksesta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijoiden mukaan Lounais-Grönlannin jään sulamisvedet uhkaavat nostaa merenpintaa yhä enemmän vaikka tähän asti on kannettu huolta lähinnä jäätiköiden sulamisesta.

– Huomasimme nyt toisen vakavan ongelman: suuri osa jäämassasta sulaa jokena mereen, sanoi tutkimuksen johtaja, professori Michael Bevis Ohion yliopistosta sanoo lehdessä.

Merenpinta nousee yhä nopeammin

Syynä Grönlannin jään sulamiseen on ilmaston lämpeneminen. Lisäksi vaikutusta on Pohjois-Atlantin ympäristön kausittaisella sääilmiöllä, joka tuo lämmintä ilmaa läntiseen Grönlantiin.

Bevisin mukaan merenpinta nousee lähitulevaisuudessa yhä nopeammin.

– Voimme vain sopeutua muutoksiin ja hillitä ilmaston lämpenemistä. On liian myöhäistä estää kaikkia vaikutuksia. Olemme käännekohdassa.

Mittausten mukaan Grönlannista suli noin 280 miljardia tonnia jäätä vuodessa vuosina 2002-2016. Se riittää nostamaan merenpintaa 0,08 senttimetriä vuodessa.

Merenpinnan nousulle haavoittuvimpia ovat rannikkokaupungit kuten Miami ja Shanghai sekä Bangladesh sekä Tyynenmeren saaret.

Tutkimuksen on julkaissut Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatamia. Tiedot perustuvat Nasan Grace-satelliittien sekä ympäri Grönlantia sijoitettujen GPS-asemien jäämittauksiin.

Tutkija: Antarktis sulaa kokonaan

Myös Etelämantereella ja sitä ympäröivillä alueilla jää sulaa nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, varoittavat tutkijat. Jäätä suli Antarktiksella toissa vuonna kuusi kertaa enemmän kuin 40 vuotta sitten.

Antarktiksen tutkimusta johtanut jäätikkötutkija Eric Rignot arvioi, että Antarktis on sulamassa tyystin, ei vain joiltakin osin.

Grönlannin jääpeite on paikoin yli kolme kilometriä paksu. Jään sulaminen kokonaan nostaisi merenpintaa 7 metriä. Grönlanti on kuitenkin kääpiö verrattina Antarktiksen jäähän. Sen sulaminen kokonaan nostaisi merenpintaa 57 metriä.

Aiheesta muualla:

Greenland’s Melting Ice Nears a ‘Tipping Point,’ Scientists Say (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi