Tanska tekee juuri päinvastoin kuin Suomi: Maakuntahallinto lakkautetaan, kunnille enemmän vastuuta terveydenhuollosta

Tanska vähensi viime vuosikymmenellä kuntien määrää ja keskitti terveyspalvelunsa viidelle alueelle.

Tanska
Kööpenhaminan syöpä- ja terveyskeskus
Kööpenhaminan syöpä- ja terveyskeskus. Nigel Howard / AOP

Tanskassa vähemmistöhallitus onnistui siinä, missä Suomen hallitukset toisensa jälkeen ovat kamppailleet ilman, että edes maaliviiva kunnolla näkyy.

Tanskalaiset pitävät vuosien 2005-2007 aluehallintouudistukseen pohjautuvaa sosiaali- ja terveydehuoltoremonttia pääosin onnistuneena. Siinä terveydenhuollon pääasiallinen järjestämisvastuu siirtyi 14 maakunnalta viidelle itsehallintoalueelle.

Nyt on huomattu, että korjattavaakin on.

Tanskan pääministeri, keskusta-oikeistolaisen Venstre-puolueen Lars Løkke Rasmussen katsoo, että terveydenhuollon asiakkaan, perinteisemmin sanottuna potilaan matka hoitoon on liian pitkä. (siirryt toiseen palveluun)

 Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke RasmussenPhilip Davali / EPA

Hallitus aikookin nyt hienosäätää sote-uudistustaan periaatteella "potilas ensin, läheisyys ja laatu".

Maakuntahallinto puretaan

Sen seurauksena Tanskassa luovutaan maakuntahallinnosta. Vuoteen 2020 mennessä parisataa aluehallinnon tehtävää lakkautetaan.

Tarkoitus on järjestää terveydenhuollon hallintoa uudelleen niin, että viiden keskeisimmän "supersairaalan" hallintoa parannetaan ja neljä tai viisi kuntaa alkavat hallinnoida 21 sairaanhoitopiiriä.

Terveydenhuoltoa johtaa ja suunnittelee yhdentoista jäsenen hallitus. (siirryt toiseen palveluun) Tavoite on, että uusi hallinto olisi valmis vuoden 2025 korvilla.

Terveydenhuollon kuluista säästyy noin 300 miljoonaa

Uudistuksessa kunnat saavat nykyistä suuremman roolin terveydenhuollossa. Ne vastaavat yhdessä sairaaloiden ja terveysasemien kanssa ennaltaehkäisevästä hoidosta, varsinaisesta hoidosta ja kuntoutuksesta.

Siis toisin kuin Suomen sote-uudistuksessa, missä kunnilta juuri tätä vastuuta on suunniteltu vietäväksi pois.

Kunnat eivät Tanskassa toistaiseksi ole purnanneet uudistusta vastaan, kunhan varmistetaan että rahoitus on riittävä.

Tanskan hallitus arvioi, että uudistuksen ansiosta sairaalakäyntien määrä vähenee merkittävästi ja sairaanhoidon tarve pienenee: säästöä hallinnon uudelleenjärjestämisestä syntyy 2,3 miljardia Tanskan kruunua, noin 300 miljoonaa euroa.

Tanskan mallia muistuttava esitys oli suunnitteilla Suomeenkin

Suomessakin esitettiin joitain vuosia sitten Tanskan mallia muistuttavaa sote-uudistusta: viisi sote-aluetta olisi ottanut vastuun palveluista ja niitä olisi tuottanut parikymmentä kuntayhtymää.

Kuntien vastuulle olisi sälytetty terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksia pidetään tärkeinä, sillä alan menot syövät esimerkiksi Suomessa valtion budjetista leijonanosan ja niillä on yleensä tapana kasvaa vuosi vuodelta.