1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen presidentti lupaa tutkia turvallisuusjoukkojen väkivallan – "Jos on tarpeen, päitä putoilee"

Turvallisuusjoukot murskasivat kovaotteisesti viimeviikkoiset protestit. Presidentti Emmerson Mnangagwa arvosteli myös mielenosoittajia.

Turvallisuusjoukot partioivat Zimbabwen pääkaupungin Hararen kaduilla polttoaineen hinnankorotuksista syntyneiden protestien jälkeen. Kuva: STF / EPA

Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa lupaa tutkimusta turvallisuusjoukkojen väkivallasta viimeviikkoisten mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Turvallisuusjoukkojen väkivaltaiset otteet mielenosoittajia vastaan ovat nostattaneet huolta, että Zimbabwen hallinto palaa maata itsevaltaisesti hallinneen Robert Mugaben harjoittamiin koviin otteisiin.

Zimbabwessa puhkesi rajuja protesteja, kun maan hallitus yli kaksinkertaisti polttoaineiden hinnat. Poliisi ja armeija reagoivat mielenilmauksiin kovaotteisesti.

Zimbabwelaisen ihmisoikeusjärjestön laskelmien mukaan ainakin 12 ihmistä tapettiin ja 78:aa hoidettiin ampumahaavojen takia. Lisäksi järjestö raportoi 240 pahoinpitelystä ja kidutustapauksesta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

– Turvallisuusjoukkojemme väkivaltaa ja rikkomuksia ei voi hyväksyä, sillä ne ovat petos uutta Zimbabwea kohtaan. Kaaosta ja kurittomuutta ei siedetä. Rikkomukset tutkitaan. Jos on tarpeen, päitä putoilee, Mnangagwa ilmoitti Twitter-tilillään.

Hinnankorotukset nostattivat kansalaisten raivon

Toisaalta Mnangagwa arvosteli myös mielenosoittajien toimintaa.

– Kaikilla on oikeus protestoida, mutta tämä ei ollut rauhanomainen mielenilmaus. Mielivaltainen väkivalta ja kyyninen tuhoaminen, ryöstely poliisiasemilla, aseiden ja univormujen varastelu, kiihotus ja väkivallalla uhkaaminen. Tämä ei ole Zimbabwen tapa, Mnangagwa sanoi.

Mnangagwa palasi levottomuuksien takia Zimbabween kesken ulkomaankiertueensa. Hänen oli määrä osallistua Sveitsissä Davosin huippukokoukseen.

Mnangagwa on luvannut Zimbabwelle uutta alkua itsevaltaisen Mugaben pitkän valtakauden jälkeen. Armeija syrjäytti Mugaben vallankaappauksessa marraskuussa 2017.

Talous ei ole kuitenkaan lähtenyt toivottuun nousuun eikä luvattuja poliittisia vapauksiakaan ole kuulunut. Hallituksen jyrkät polttoaineen hinnankorotukset toivat kansalaiset kaduille.

Mnangagwa kehotti oppositiota ja kansalaisyhteiskunnan edustajia vuoropuheluun. Oppositio piti sitä ajanpeluuna.

– Mnangagwan rauhantunnustelut tapahtuvat aina Twitterissä. Hän tietää, missä me olemme, mutta ei ole halunnut keskustella kanssamme suoraan, hän ei ole koskaan lähestynyt meitä, joten tämä on taas uusi PR-temppu, MDC-oppositiopuolueen edustaja Jacob Mafume sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Miksi sotilaat yhä hakkaavat ihmisiä ja poliisi pidättää heitä, jos hän on vilpitön?

Pääkaupungissa Hararessa korkein oikeus päätti, että hallituksella ei ollut oikeutta sulkea internetiä mielenilmausten aikaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan internet ja sosiaalinen media näyttivät olevan palaamassa normaalitilaan tiistaina.

Aiheesta aiemmin:

Väkivalta leimahti Zimbabwessa, kun bensan hinta nousi rajusti – nyt hallitus katkaisi netin 18.1.2019

Mistä maailma puhuu -podcast: Zimbabwessa ei ole ruokaa, töitä tai käteistä – silti presidentti haluaisi Donald Trumpin rakentamaan golfkenttää 19.10.2018

Uusi Zimbabwe muistuttaa ikävästi vanhaa – oppositiojohtaja pakeni maasta ja pidätettiin, eikä kukaan enää tiedä, mitä uskoa 11.8.2018

Analyysi: Mnangagwa vei voiton Zimbabwen presidentinvaaleissa - mutta pahimmassa tapauksessa kamppailu on vasta alkamassa 3.8.2018

"Krokotiili" palasi kotiin maanpaosta – Syrjäytetty varapresidentti nousemassa Mugaben seuraajaksi 22.11.2017

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan 21.11.2017