Vaasan jäähallin muodonmuutos alkaa – kaarihallista tulee monitoimiareena

Vaasan halliuudistuksen hintalappu on noin 17 miljoonaa euroa. Valmista pitäisi olla vuoden 2020 lopussa.

jäähallit
Vaasan jäähallin katto
Kaareva katto muuttuu tasaiseksi ja korkeuskin kasvaa.Terhi Varjonen/Yle

Vaasan jäähallissa on jo hieman odottava tunnelma. Vihdoin remontti pääsee alkamaan. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että urakoitsijan valinta on tehty. Rakennuskultti Oy on urakoitsijana ja ensimmäisiä töitä aloitetaan parin viikon kuluttua.

Vaasanseudun areenat kuntayhtymän johtaja Michael Lyyski
Vaasanseudun areenat kuntayhtymän johtaja Michael LyyskiTerhi Varjonen/Yle

Työt käynnistyvät kilpa-areenan A-puolelta, kertoo johtaja Michael Lyyski Vaasanseudun areenat kuntayhtymästä.

– Ensin aloitetaan mantteloinnilla eli tehdään perustusten vahvistamista A1-käytävällä. Sieltä lähdetään ja siirrytään vaiheittain eteenpäin, kertoo Lyyski.

Liigaottelut pelataan ja harjoitushallit ovat käytössä

Kilpajään pääasiallinen käyttäjä on jääkiekkoseura Vaasan Sport. Liigapelejä laajennuksen ja remontin ei pitäisi sotkea, sillä järeimmät työt hallissa tehdään kesällä, kun kiekkokausi on paussilla.

Joitakin järjestelyitä on toki pakko tehdä kaudenkin aikana, sillä hallin yhteyteen tuleva laajennus rakennetaan nykyisen parkkipaikan kohdalle. Vaasan Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtén tietää, että omat vaikutuksensa töillä toki on.

Sport juhlii maalia.
AOP

– Tässä tulee olemaan työmaata osittain hallissa ja ympäristössä. Ja se vaikuttaa siihen millä tavalla katsojat pääsevät halliin ja minkätyyppistä palvelua missäkin on. Se vaatii suunnittelua.

Kolmen harjoitushallin toiminta pysyy ennallaan remontin aikana.

Erityisjärjestelyitä hankkeen aikana tullaan näkemään ja myös se on mietittävä, vaikuttavatko hallin työt Vaasan ylioppilaiden lakitusjuhlaan toukokuussa. Se on pidetty jäähallissa.

Lisää istumapaikkoja ja ravintolakerros

Iso asia Sportille on myös ravintolakerroksen vuokraaminen. Kerrokseen tulee tilaa kaikkiaan 400 ravintola-asiakkaalle ja ravintoloista on näkymä suoraan kilpajäälle.

Halliuudistuksesta toivotaan nostetta niin jääkiekkoinnostukseen kuin bisnekseenkin.

– Odotan, että vaikutus on minimissään puoli miljoonaa vuodessa. Sitten on se, että kuinka tämä toimii monitoimiareenana ja mitä tapahtumia, konsertteja, messuja ja muita urheilutapahtumia tänne saadaan. Aika näyttää. Se riippuu siitä, kuinka aktiivisia ollaan, jatkaa Kurtén.

Katsomo
Katsomoista tulee remontin myötä korkeampia.Terhi Varjonen/Yle

Yleisökapasiteetti nousee noin tuhannella eli halliin voidaan ottaa 5000 henkilöä. Nykyinen määrä on 4136. Kurténin mukaan uudet paikat ovat hyviä paikkoja ja sen uskotaan näkyvän liigaotteluiden katsojamäärissäkin.

– On nähty muissakin uudistetuissa ja laajennetuissa halleissa, että katsojamäärä on noussut 20 pinnaa ja uskon, että sama pätee Vaasassakin. Se katsojakeskiarvo voi olla siinä 3500, arvelee Kurtén.

Kustannukset pidetään kurissa

Jäähallin laajennuksen ja remontin budjetti on runsaat 17 miljoonaa euroa. Vaasan osuus on kymmenen ja Mustasaaren noin kaksi miljoonaa euroa. Valtiolta on avustusta 750 000 euroa ja Vaasan Sport ja kuntayhtymä itse ovat myös rahoittamassa hanketta.

Urheilurakentamisessa on nähty budjettien ylityksiä, mutta kuinka jäähallissa käy?

– Meillä on tarkka ja hyvä suunnittelutyö alla ja siitä me pidämme kiinni, toteaa Lyyski.

Vaasan jäähalli ulkoa
Rakennustyöt alkavat jäähallissa ja sen ympäristössä helmikuussa.Terhi Varjonen/Yle

Rahallisesti hanke on mittava ja sen suuruutta on myös kritisoitu. Lyyski on kuitenkin sitä mieltä, että kun hallin käyttöastetta ja ikää katsoo, jotakin oli pakko ruveta tekemään.

– Tämä on poikkeuksellinen jäähallikokonaisuus, kun täällä on saman katon alla neljä jäätä. Käyttöaste on kova ja kun ajatellaan, että halli on rakennettu 70-luvun alussa niin väistämättä tullaan siihen, että näitä pitää uusia joiltain osin nykyvaatimukset täyttäviksi, jatkaa Lyyski.

Vaasan jäähalli
Vaasan jäähallikokonaisuus on poikkeuksellinen Suomessa. Saman katon alla on neljä jäätä.Jarkko Heikkinen/Yle

Hallissa laitetaan monessa kohtaa paikkoja uuteen uskoon. Ravintolakerroksen ja katsomomuutosten lisäksi ilmastointi, pukuhuoneet ja käytävät kokevat isoja muutoksia. Korkeuttakin tulee lisää, kun hallin kaarikatto häipyy tasakaton tieltä.

Herättää varmasti kiinnostusta kun vanha lähtee ja uutta tulee

Michael Lyyski, johtaja, Vaasanseudun areenat

– Se on iso operaatio, ja se ajoittuu kesään 2020, jolloin on muidenkin rakennustöiden osalta vilkkainta aikaa. Herättää varmasti kiinnostusta kun vanha lähtee ja uutta tulee. Valmiina halli ja laajennus ovat vuoden 2020 lopussa, kertoo Lyyski.