Suomalainen sähköinen resepti käy vihdoin Viron apteekeissa – ja kohta myös useissa muissa EU-maissa

Jatkossa myös potilaskertomukset liikkuvat EU-maasta toiseen.

sähköiset lääkemääräykset
Yliopiston apteekin myymälä Tartossa.
Yliopiston apteekin myymälä Tartossa.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

TallinnaSuomessa määrättyjä reseptilääkkeitä voi nyt ostaa myös Virosta, vaikkei paperinen resepti olisikaan mukana.

Riittää, että apteekkikäynnillä on mukana henkilötodistus. Lisäksi asiakkaan on täytynyt hyväksyä tietojensa luovuttaminen Omakanta.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelussa.

Asiasta tiedottivat Viron ja Suomen sosiaaliministeriöt eilen maanantaina. Palvelu myös otettiin käyttöön heti eilen.

Suomalaisen sähköisen reseptin piti alkaa toimia Viron apteekeissa jo kesällä, mutta testauksen ja päätöksenteon hitauden vuoksi aikataulu viivästyi.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uusi palvelu hyödyttää erityisesti Virossa pidempään oleskelevia suomalaisia sekä niitä, jotka ovat unohtaneet ottaa lääkkeensä mukaan Viron-matkalle.

Myös kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet voi nyt hankkia vasta Virosta.

Palvelu on tarkoitus ottaa tänä vuonna käyttöön myös toisinpäin, eli virolaisen digireseptin pitäisi alkaa toimia Suomen apteekeissa vuoden 2019 aikana.

Suomi ja Viro näyttävät mallia

Kansainvälisen sähköisen reseptin kehittämisessä on kyse laajemmasta EU-hankkeesta, johon kuuluu yhteensä 22 maata.

Suomi ja Viro ottavat palvelun käyttöön ensimmäisinä. Seuraavaksi tulevat Kroatia, Portugali, Luxemburg, Malta, Kreikka, Kypros, Belgia ja Tšekki, joissa muiden maiden sähköisen reseptin on tarkoitus alkaa toimia tämän vuoden loppupuolella.

Muissa hankkeessa mukana olevissa EU-maissa palvelu otetaan käyttöön vuonna 2021.

Jatkossa EU-hanke tulee laajenemaan myös potilaskertomuksiin. Tšekki ja Luxemburg ovat jo saaneet luvan vastaanottaa muiden EU-maiden kansalaisten potilaskertomuksia.

Kaikkia lääkkeitä ei ulkomailta saa

Suomen sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, ettei kaikkia lääkkeitä välttämättä ole saatavilla kaikkein maiden apteekeista. Sähköinen resepti ei siis takaa lääkkeen saamista ulkomaisesta apteekista.

Lääkkeiden ostamisessa ulkomailta on myös rajoituksia. Asiakas ei voi esimerkiksi ostaa ulkomailta lääkettä, joka on määrätty tietyksi ajaksi tai määräajoin toimitettavaksi.

Myöskään Suomessa huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä sekä apteekissa valmistettuja lääkkeitä ei kansainvälisellä sähköisellä reseptillä saa.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa lisäksi, että ulkomailla ostetuista lääkkeistä ei saa suoraan Kela-korvausta, vaan korvauksia pitää hakea jälkikäteen Suomessa.