Hyppää sisältöön

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti

Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Martat rypyttävät karjalanpiirakoita. Kuva: Yle / Heikki Haapalainen

Karjalanpiirakka sytyttää Pohjois-Karjalassa. Aidosta, oikeasta karjalanpiirakasta keskustellaan säännöllisesti, mutta EU:n nimisuojan saaneen myynnissä olevan karjalanpiirakan on pitänyt olla tarkasti tietyn reseptin mukainen jo vuodesta 2003.

Mutta piirakka-aika on muuttunut.

– Perinneleivonnaistenkin pitää muuttua ajan mukana, sanoo Johanna Rinnekari Pro Agria Pohjois-Karjalasta.

Pro Agria on yksi paristakymmenestä toimijasta, jotka ovat yhdessä hakeneet virallisen nimisuojan saaneen karjalanpiirakan reseptiin muutosta. Lausuntokierros on kestänyt jo pari vuotta ja EU:n uskotaan antavan päätöksen tämän vuoden aikana.

Mukana nimimuutosta hakemassa ovat Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaiset sekä kymmeniä piirakoita leipovia yrittäjiä ja yrityksiä.

Aidon, oikean karjalanpiirakan ainesosiksi hyväksyttäisiin jatkossa myös laktoositon maito, kerma, laktoositon kerma, maitojauhe ja laktoositon maitojauhe sekä laktoositon maitojuoma. Viimeksi mainittua käyttää kotileipomo Viipukka, joka on joutunut muuttamaan tuotteidensa nimen, sillä karjalanpiirakassa ei tällä hetkellä saa käyttää laktoosittomia tuotteita.

Voiksi kelpaisi myös laktoositon voi ja silti tuotetta saisi sanoa karjalanpiirakaksi.

Paistaa saa entistäkin kuumemmassa

Hakijaryhmittymä on pohtinut myös karjalanpiirakoiden paistolämpötilaa. Se tulisi olemaan 250–330 astetta. (Nykyään 250-300 astetta.) Eli miedolla lämmöllä ei oikeita karjalanpiirakoita synny eikä kuoren rapsakkuus saa kärsiä.

– Haluamme täytteeksi hyväksyttävän myös kauran ja vientituotteessa vetävän speltin, yllättää yritysneuvoja Rinnekari.

Perinteinen perunariisi-ihminen huolestuu. Nykyisessä virallisessa reseptissä täytteeksi hyväksytään perunasoseen ja riisipuuron ohella ohrapuuro ja keitetyt, survotut kasvikset. Tulemmeko näkemään päivän jolloin karjalanpiirakassa voi olla mitä tahansa täytettä missä tahansa kuoressa?

– Emme koskaan hävitä karjalanpiirakan aitoutta. Se tulee olemaan meidän ja pohjoiskarjalaisten leipurien käsissä, vastaa Rinnekari.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Pielisjokiseutu. (siirryt toiseen palveluun)

.
.