1. yle.fi
  2. Uutiset

Nurin vaan – edes nimekäs arkkitehti ei pelasta Pekka Heikkisen leipomorakennusta

Kajaanin kaupungin ja Kainuun museon mukaan rakennuksen purkaminen on ainoa ja oikea ratkaisu.

Kajaani
Pekka Heikkisen leipomon julksivu remontin aikaan.
Viime vuoden toukokuussa sattuneen tulipalon auheuttamat vauriot ovat merkittäviä. Ville Kinnunen/Yle

Pekka Heikkisen leipomon toiminta ei enää jatku pahoja vahinkoja tulipalossa saaneessa leipomorakennuksessa. Sen sijaan leipomon yhteydessä ollut kahvila ja konditoria avaavat ovensa maaliskuussa vanhalla paikalla.

Vanhalle leipomorakennukselle on haettu purkulupaa. Kajaanin kaupungin ja Kainuun Museon mukaan muita vaihtoehtoja ei ole edes harkittu.

– Purkaminen on ainoa ja oikea ratkaisu. Viranhaltijana tulen sen myöntämään, sanoo Kajaanin kaupungin johtava rakennustarkastaja Hannu Leskinen.

Leskisen mukaan tulipalon aiheuttamat vauriot ovat niin merkittävät, ettei rakennusta ole järkevää korjata mihinkään käyttöön.

Purkamisen aikataulu ratkaistaan viimeistään kahden viikon päästä. Kainuun Museon johtaja Antti Mäkinen puoltaa myös palossa vaurioituneen rakennuksen purkamista, vaikka sen arkkitehtuurista on vastannut Eino Pitkänen.

– Se ei millään tavalla edusta hänen parasta arkkitehtuuriaan. Aina edes nimekäs arkkitehti ei vaadi tietyn rakennuksen säilyttämistä. Kyseessä on vaatimaton rakennus verrattuna moniin muihin Pitkäsen suunnittelemiin rakennuksiin.

Lue seuraavaksi