Hyppää sisältöön

Ranska ja Saksa yrittävät tiivistää suhteitaan Aachenin sopimuksella – Merkel: Askel kohti Euroopan yhteistä armeijaa

Aachenissa allekirjoitettu ystävyyssopimus jatkaa vuoden 1963 Elyséen sopimuksen perinnettä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel allekirjoittivat uuden ystävyyssopimuksen Aachenissa. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat allekirjoittaneet maiden uuden ystävyyssopimuksen läntisessä Saksassa Aachenissa, Belgian ja Hollannin rajan tuntumassa.

Merkelin mukaan sopimus uudistaa maiden yhteistyön perustan. Se on yhteinen vastaus Euroopassa vahvistuville populismille ja nationalismille.

Merkelin mukaan sopimus edistää muun muassa Euroopan yhteisen armeijan luomista. Sekä Merkel että Macron ovat ajaneet ajatusta EU:n armeijasta.

Sopimuksessa maiden yhteisen diplomatian tavoitteeksi asetetaan myös Saksan pääsy YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi.

Sopimuksen on tarkoitus olla jatke Elyséen sopimukselle, jonka Länsi-Saksan liittokansleri Konrad Adenauer ja Ranskan presidentti Charles de Gaulle allekirjoittivat vuonna 1963.

Elyséen sopimus symboloi maiden sovinnontekoa repivien sotien jälkeen.

Monissa arvioissa Aachenin sopimusta on pidetty varsin varovaisena asiakirjana suhteessa siihen ladattuihin odotuksiin.

Saksan ja Ranskan läheistä suhdetta on pidetty oleellisena tekijänä EU:n kehitykselle. Maita on luonnehdittu EU:n moottoriksi.

Nyt molemmilla johtajilla on ollut sisäpoliittisia vaikeuksia.

Ranskassa keltaliivien liikkeen mielenosoittajat ovat haastaneet epäsuositun Macronin.

Saksassa Merkelillä oli viime vuonna suuria vaikeuksia saada hallitusta kokoon. Kristillisdemokraattien puheenjohtajuudesta luopuminen kertoo Merkelin pitkän valtakauden kääntyneen kohti loppuaan.

Aihepiiristä aiemmin:

Keltaliivit, hallituskriisit ja loputtomiin jatkuva brexit – Miksi läntisen Euroopan kuohunnalle ei näy loppua? 13.12.2018

Analyysi: Merkelin jälkeinen aika on myös EU:lle hyppy tuntemattomaan 29.10.2018

Aiheesta muualla:

Financial Times: Merkel and Macron betray weakness with cautious Aachen treaty (siirryt toiseen palveluun) 21.1.2019

Politico: Mercron’s sound and fury (siirryt toiseen palveluun) 22.1.2019