Keihäslupaus Toni Keränen rakentaa uutta nousua käsileikkauksen jäljiltä – jänne katkesi, varaosa löytyi ranteesta

Moni keihäänheittäjä loukkaa heittokätensä. SM-hopeaa heittänyt Toni Keränen toipuu kyynärvarren jänneleikkauksesta.

keihäänheitto
Keihäänheittäjä Toni Keränen nostaa puntteja kuntosalilla Limingassa.
Keihäänheittäjä Toni Keränen nostaa puntteja ja valmistautuu tulevaan kisakauteen kuntosalilla Limingassa.Timo Nykyri / Yle

Nuori keihäslupaus Toni Keränen aloittaa punttisalilla lämmittelyn päivän sisäharjoitusta varten. Ulkona kärvistellään pakkasessa, mutta ajatukset Keräsellä ovat jo lähestyvässä kilpailukaudessa.

Limingan Niittomiesten nuori keihäslupaus kiskaisi rikkinäisellä kädellä yllätyshopean vuoden 2018 Kalevan kisoissa Jyväskylässä.

Toni Keräsen kyynärpään sisemmän sivusiteen jänne repesi jo kesällä 2017. Lopulta jänne meni kokonaan poikki huhtikuussa 2018. Keränen kilpaili viime kesän rikkoutuneella kädellä. Tämän salli se, että katkennut jänne ei aiheuttanut kipua.

Heittokäteen tehty leikkaus on ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallion mukaan keihäänheittäjille tyypillinen. Kallio pitää Keräselläkin ilmennyttä käsivammaa turhankin yleisenä.

– Keihäänheitossa kyynärnivel voi vaurioitua jopa yhdestä heitosta. Nivel kuormittuu räjähtävässä suorituksessa. Leikkauksella korjataan syntynyt vika, mutta yhtä tärkeää on muuttaa heittotekniikkaa niin, että uusia vammoja ei enää synny.

Toni Keräsen oikean ranteen jänne siirrettiin kyynävarren sivusiteen tilalle.
Toni Keräsen oikean ranteen jänne siirrettiin kyynävarren sivusiteen tilalle.Timo Nykyri / Yle

Leikkauksessa potilaan nivelkudos korvataan toisella jänteellä. Keräsen kohdalla jänneleikkauksessa hänen omasta ranteestaan siirrettiin toinen, vahvempi jänne tilalle ja se liitettiin kyynärvarren sivusiteen paikalle. Nyt paikkojen pitäisi kestää.

– Paras varaosa löytyy omista kudoksista. Elimistöstämme löytyy hyviä varaosia useasta kohtaa. Kädestä lähin paikka, mistä sopiva varaosa on otettavissa, on ranteen koukistajajänne, Kallio kertoo.

Keränen on tyytyväinen kätensä tämän hetkiseen kuntoon.

– Leikkauksen jäljiltä käsi on kuntoutunut hyvin ja mikä parasta, leikkaus onnistui täysin. Muuten olen harjoitellut normaalisti, mutta vielä en uskalla keihääseen koskea. Ehkäpä parin viikon sisään käynnistyy jo heittoharjoitukset.

– Toivotaan, että vammakierre on ohi, Keränen jatkaa.

Valmentaja luottaa menestykseen

Kesällä 21 vuotta täyttävää Kerästä on valmentanut vuodesta 2017 mies keihäslegenda Tero Pitkämäen taustajoukoista, Hannu Kangas. Tämä on huojentunut siitä, että käden korjausleikkaus onnistui hyvin.

– Tonin kuntoutuminen ja palautuminen leikkauksesta on edennyt suunniteltua nopeammin. Mies on jo 95 prosenttisesti kunnossa.

Toni Keränen heittää keihästä Kalevan kisoissa vuonna 2018.
Toni Keräsen hopeaheitto Jyväskylän Kalevan kisoissa kesällä 2018.

Keränen on pystynyt tekemään heittoharjoitteita keihäänheiton harjoituspallolla eli möykyllä.Keihääseen kosketaan kun aika on oikea.

– On ollut hieno seurata, että Toni on yhdistänyt kuntoutuksen ja harjoittelun. Ei ole kiirehdetty turhaan, vaan tehty määrätietoisesti töitä kesää ajatellen.

– Täytyy muistaa, että kyynärpään täytyy kestää vähintään seuraavat kymmenen vuotta, Kangas jatkaa.

Valmentaja luottaa täysin siihen, että Keräsen potentiaali tulee esille, kun heittokäsi on nyt saatu kuntoon.

– Näen, että hän on ehdottomasti yksi lahjakkaimmista kotimaisista heittäjistä tällä hetkellä, mutta paljon on vielä tehtävää fyysisellä puolella. Myös räjähtävä nopeus täytyy saada paremmin esille.

"Kyllä tästä vielä heittokäsi tulee"

Kun Toni Keräsen kyynärpään sisempi sivuside ensin repeytyi ja lopulta katkesi, oli miehen ensimmäinen ajatus, että se laitetaan kuntoon kilpailukauden 2018 jälkeen. Keihäänheiton lopettaminen ei käynyt edes mielessä.

– Koko ajan ajatus oli ja on edelleen, että kyllä tästä vielä heittokäsi tulee. Pakko sanoa, että uran jatkuminen ei pelottanut, Keränen sanoo.

Ajatusta uran jatkumisesta auttoi se, että Keräsen jännevamma on varsin yleinen keihäspiireissä.

– Mitä olen heittäjäkonkareilta kuullut, niin he sanovat, että jossain vaiheessa leikkaus tehdään melkein kaikille. Parempi vaan, mitä aikaisemmin leikataan.

Toni Keräsen oikean kyynärvarren leikkausarvi.
Toni Keräsen kyynärvarren arpi muistuttaa tehdystä leikkauksesta.Timo Nykyri / Yle

Nyt Keränen tekee voimaharjoittelua pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Tavoite on tehdä iso harppaus keihäskartalla seuraavien kolmen, neljän vuoden aikana. Yli 80:n metrin ylitys on seuraavana vuorossa.

– Ennätystä lähdetään parantamaan, se on selvä, Keränen sanoo.

Kalevan kisojen hopea irtosi tuloksella 78,86, mikä oli kolmisen metriä enemmän kuin aiempi ennätys.

Oliver Helanderin ohella Suomella on hyvä tilanne keihästoivojen suhteen. Keränen laskeskelee, että toistakymmentä potentiaalista 80 metrin ylittäjää kärkkyy paikasta auringossa.

– On erittäin hyvä tilanne, että keskinäinen kilpailu kirittää meitä nuoria heittäjiä. Kilpailu vie eteenpäin, Keränen muistuttaa.

Jos on kilpailutilanne tiukka kotimaassa, on se sitä vielä enemmän globaalisti. 80:n metrin ylittäjiä löytyy yli 30:stä maasta.

Lue myös:

Suomen keihästoivo paransi ennätystään kolme metriä kyynärpään sivuside poikki: "Tässä ei ole mitään menetettävää"

Uudella keihäslupauksella sellaiset kaaret, että kenttäkin käy ahtaaksi