Olisitko valmis tapaamaan entisen koulukiusaajasi? Haluaisitko mahdollisuuden pyytää kiusatultasi anteeksi? Kerro meille tarinasi

Kiusaamiskoordinaattori Tina Holmberg-Kalenius oli valmis kohtaamaan entisen kiusaajansa: "Olisin kertonut hänelle, millaista oma kouluaikani oli."

koulukiusaaminen
Yle Perjantai etsii haastateltavaksi kiusaajaa ja kiusattua, jotka ovat valmiita kohtaamaan toisensa aikuisina.
Yle Perjantai etsii haastateltavaksi kiusaajaa ja kiusattua, jotka ovat valmiita kohtaamaan toisensa aikuisina.Shutterstock

Lapsena kiusatuksi joutuneen aikuisen elämää voivat varjostaa sosiaalisten tilanteiden pelko sekä vaikeudet parisuhteessa ja työelämässä.

Kiusaajan ja kiusatun kohtaaminen aikuisiällä on parhaassa tapauksessa molemmille terapeuttinen kokemus.

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun koordinaattorin Tina Holmberg-Kaleniuksen mukaan kohtaaminen vaatii kuitenkin molemmilta paljon.

– Siinä tapauksessa, että molemmat ovat tapaamiseen valmiita ja kiusaaja ymmärtää toimineensa väärin, voi kohtaaminen olla hieno mahdollisuus. Se kuitenkin vaatii, että kiusattu on valmis käsittelemään asiaa ja halukas ymmärtämään ja antamaan anteeksi.

Holmberg-Kaleniuksen mukaan kiusattu haluaa usein tapahtumille selityksen – miksi kiusaaja on aikoinaan kiusannut. Selitys ja anteeksipyyntö voivat helpottaa, jos kiusaaja kertoo, että hänellä oli silloin paha olla.

– Tapaaminen on uhka silloin, jos jompikumpi ei ole siihen valmis. Jos kiusaaja tuokin asian esille niin, että kiusasin koska olit outo ja kummallinen, voi se olla kiusatulle uudelleen traumatisoiva tilanne, Holmberg-Kalenius pohtii.

”Nuoret ovat raakoja toisilleen”

Holmberg-Kalenius ei pidä toimivana mallia, jossa kiusattu ja kiusaaja istutetaan heti alussa saman pöydän ääreen koulussa. Usein aikaa on vähän ja asia halutaan saada ratkaistua nopeasti.

– Pahimmillaan se on kiusatulle traumatisoiva tilanne. Kiusaajat keksivät yhdessä tarinan, johon aikuinen valitettavan usein uskoo. Kiusattua ei pidä asettaa sellaiseen tilanteeseen, jossa hän joutuu yksin vastakkain kiusaajien kanssa, Holmberg-Kalenius sanoo.

Kiusaaminen saa usein kiusatun kääntymään itseään vastaan. Holmberg-Kaleniuksen mukaan etenkin tytöt miettivät helposti, mitä vikaa itsessä on.

– Nuoret ovat raakoja toisilleen. Langanlaiha tyttö saa kuulla olevansa läski, joka pahimmillaan edesauttaa syömishäiriön syntyä. Pojilla homottelu voi jättää syvät jäljet ja ajaa nuoren pohtimaan omaa identiteettiään hyvinkin pitkään.

Kiusaajakin tarvitsee apua

Holmberg-Kaleniuksen mukaan kiusaajien tuen tarpeesta puhutaan liian vähän. Lapsi jatkaa vahingollista käytöstä, jos siihen annetaan mahdollisuus.

– Jälki-istunto ei aina ole oikea tapa puuttua kiusaamiseen. Kiusaaja tarvitsee tukea tunteiden ja käyttäytymisen käsittelyyn ja sääntelyyn.

Kun kiusatun vanhemmat ovat toistuvasti yhteydessä kouluun, kotioloista ollaan usein huolissaan. Holmberg-Kaleniuksen mukaan monissa kouluissa kiusatusta tehdään silloin lastensuojeluilmoitus.

– Harvemmin kuulee, että lastensuojeluilmoitus tehtäisiin sekä kiusatusta että kiusaajista. On kiusaajien aliarvioimista ja jopa heitteillejättöä, ettei heidän avuntarpeeseensa reagoida, Holmerg-Kalenius toteaa.

Kiusaamisesta voi toipua

Itsekin koulukiusatuksi joutunut Holmberg-Kalenius uskoo, että kiusaamisesta voi toipua.

– Olen itse toipunut aika lailla kokonaan. En joudu enää tilanteisiin, jossa huomaan olevani samassa roolissa kuin olen kiusaamiseni aikana ollut. Aina on myös sellainen ryhmä ihmisiä, jotka eivät asiasta toivu. Silloin on usein kyseessä henkilö, joka ei ole saanut tukea mistään.

Holmberg-Kalenius olisi ollut valmis kohtaamaan nyt jo edesmenneen kiusaajansa.

– Ehdin jo tulla siihen pisteeseen itseni kanssa, että olisin ollut valmis olemaan häneen yhteydessä ja kertomaan, millaista oma kouluaikani hänen takiaan oli. En kuitenkaan sitä ehtinyt tehdä.

Kerro meille kokemuksistasi

Olisitko valmis tapaamaan entisen koulukiusaajasi? Haluaisitko mahdollisuuden pyytää kiusatultasi anteeksi?

Yle Perjantai etsii Perjantai-dokkariin haastateltavaksi kiusaajaa ja kiusattua, jotka ovat valmiita kohtaamaan toisensa aikuisina ensimmäistä kertaa kouluvuosien jälkeen. Otamme puolestasi yhteyttä entiseen kiusaajaasi tai kiusaamaasi henkilöön.

Kerro meille tarinasi sähköpostilla osoitteeseen perjantai@yle.fi.

Kaikki Perjantai-dokkarit katsottavissa Areenassa täällä.