Sisäilmaongelma paljastui liikuntasalista – Turun Lausteen koulu lakkautusuhan alla

Seuraavaksi kaupunki teettää lisätutkimuksia sisäilmasta koko koulurakennuksessa.

sisäilmaongelmat
Liikuntasalin voimistelurengas
Kuvituskuva.Pyry Sarkiola / Yle

Turussa Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien takia. Sali suljettiin kaupungin mukaan maanantaina, koska sieltä on löytynyt viitteitä mikrobivauriosta.

Samalla kaupunki valmistelee Lausteen koulutoiminnansiirtämistä väistötiloihin ensi syksynä. Kaupungin mukaan koulu pitää joka tapauksessa korjata tai sen tilalle pitää rakentaa uusi koulu.

Kaupunki teetti vuonna 1976 rakennettuun kouluun kuntoarvion viime syksynä. Viime syksynä tehdyssä kuntoarviossa ja sen jatkotutkimuksissa löytyi mikrobikasvustoa liikuntasalin rakenteissa. Kaupungin mukaan kyseisistä vaurioituneista rakenteista on todettu ilmayhteys sisäilmaan.

Seuraavaksi selvitetään ja toteutetaan toimenpiteet haitan rajoittamiseksi. Samalla kaupunki teettää koko koulurakennuksen tiloissa lisätutkimuksia.

– Liikuntasali alipaineistetaan, jotta ilman epäpuhtaudet eivät pääse muihin koulun tiloihin. Samalla koulun IV-järjestelmää säädetään, kertoo Turun kaupungin sisäilmapäällikkö Kati Järvi.

Koulun toiminta jatkuu normaalisti kevään ajan

Tämän hetken tietojen mukaan Lausteen koulun muissa osissa voidaan jatkaa kouluarkea normaaliin tapaan kevään aikana. Syksynä tilanne on jo toinen.

Tarveselvitys uudesta koulusta ja vaihtoehdoista valmistuu kesään 2019 mennessä. Väistötilat tullevat näillä näkymin Lausteen liikuntakentän laidalle. Asiasta keskustellaan Turun kasvatus- ja opetuslautakunnassa keskiviikkona.

Lausteen koulun tiloissa toimii Turun kaupungin mukaan koulun lisäksi esikoulu, kirjasto ja nuorisotilat. Lausteen koulussa on 180 koululaista, 50 eskarilaista ja 16 opettajaa. Kirjastossa on yksi ja nuorisotiloissa kaksi työntekijää. Liikuntasalia käyttävät myös turkulaiset seurat.

Liikuntasalin käyttäjiä on kaupungin mukaan informoitu liikuntasalin ottamisesta pois käytöstä ja käyttäjille etsitään nyt vaihtoehtoisia vuoroja kaupungin muista kouluista

Asiasta järjestetään Lausteen koululla yleisö- ja keskustelutilaisuus maanantai-iltana 28.1.2019.

– Keskustelutilaisuudessa on tarkoitus myös keskustella Lausteen koulun sulkemisesta ja väistötiloihin siirtymisestä, Järvi kertoo.