Maahanmuuttovirasto haluaa selvittää Suomessa oleskelevien brittien määrän – Brexit aiheuttaa tuhansien oleskelulupahakemusten ruuhkan

Pääministeri Juha Sipilä on kehottanut Suomessa asuvia brittikansalaisia rekisteröitymään mahdollisimman pian.

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttoviraston logo
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto valmistautuu käsittelemään tuhansia Suomessa asuvien brittien oleskelulupahakemuksia, kun Britannian EU-ero varmistuu.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehotti viime viikolla kaikkia Suomessa asuvia ja oleskelevia brittejä rekisteröitymään ajoissa, jotta lupaprosessi helpottuisi.

Maahanmuuttoviraston arvioiden mukaan Suomessa on runsaat 5 000 brittiä, jotka joutuvat hakemaan oleskelulupaa, kun Britannia eroaa EU:sta.

– Haluamme varmistaa, että meillä on tiedossa kaikki Suomessa oleskelevat britit, jotta voimme mahdollisimman tarkasti suunnitella jatkotoimenpiteet, sanoo Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalo Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Pyysalon mukaan virasto on valmis aloittamaan lupahakemusten käsittelyn etukäteen, kunhan Britannia tekee lopullisen päätöksen EU-erosta. Luvat ovat maksullisia, eikä Maahanmuuttovirasto halua aloittaa niiden myöntämistä ennen kuin on varmaa, että brexit toteutuu.

Maahanmuuttovirastolle runsaan 5 000 britin oleskelulupahakemuksen käsittely tuo runsaasti lisätöitä.

Rekisteröityminen helpottaa lupakäsittelyä

Pyysalo muistuttaa, että rekisteröityminen (siirryt toiseen palveluun) palvelee myös brittejä. Britannian EU-eron jälkeen Suomeen tulleet joutuvat hakemaan Maahanmuutovirastolta ensimmäistä oleskelulupaa. Jos taas voi todistaa, että on oleskellut maassa kauemmin, voi hakea jatkolupaa.

Britannian lopullinen eropäätös saattaa myös jonkin verran lisätä Suomessa asuvien brittien halukkuutta hakea Suomen kansalaisuutta.

Vuoden 2016 kansanäänestys ja sen jälkeiset tapahtumat lisäsivät kansalaisuutta hakeneiden brittien määrää 150:llä, sanoo Pyysalo.