Lapsella todettu tuhkarokko Kotkassa – suurin osa altistuneista jo tavoitettu

Lapsi on todennäköisesti saanut tuhkarokkotartunnan oleskellessaan ulkomailla.

tuhkarokko
Lapsi jolla on tuhkarokko.
Arkistokuva. Ei liity Kotkan tuhkarokkotartuntaan.AOP

Päiväkoti-ikäisellä lapsella on todettu tuhkarokkotartunta Kotkassa.

Lapsi on ollut ulkomailla, missä hän on todennäköisesti saanut tartunnan. Lasta ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Tartuttavuusaikana hän on ollut päiväkodissa, yksityisellä lääkäriasemalla ja Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä. Mahdollisia muita altistuneita ihmisiä on kartoitettu ja suurin osa heistä on tavoitettu.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsoten tartuntatautien yksikkö ottaa yhteyttä altistuneisiin. Kymsoten mukaan tällä hetkellä ei ole tarvetta hakeutua itsenäisesti tarkastuksiin.

Päiväkoti auki normaalisti

Kotkan kaupunki tiedottaa, että tartunnan saanut lapsi on ollut alkuvuodesta Kanervan päiväkodissa. Mahdollisia altistuneita ovat samaan aikaan paikalla olleet 45 lasta ja henkilökunta. Huoltajille on ilmoitettu tartunnasta.

Kaupungin mukaan Mussalossa sijaitsevan päiväkodin rokotekattavuus on hyvä ja kaikki lapset ovat rokotettuja. Kanervan päiväkoti on auki normaalisti, eikä tapaus muuta päiväkodin arkea.

Kun kunnan rokotekattavuus on 95 prosenttia, voidaan THL:n mukaan puhua hyvästä laumasuojasta. THL:n tilaston mukaan vuonna 2015 syntyneiden lasten MPR-rokotuksen kattavuus Kotkassa on 94,6.

Tarttuu herkästi

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan tuhkarokko on yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokolle ovat alttiita ne, joilla ei ole sairastetun taudin tai rokotusten antamaa suojaa.

THL:n mukaan tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi. Yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

Tuhkarokko on kuitenkin harvinainen. Kansallisen rokotusohjelman MPR-rokotuksilla kotoperäinen tuhkarokko on saatu hävitettyä Suomesta. THL:n mukaan vuosittain todetaan noin 0–5 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on saatu ulkomailta.

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.

Runsaasti keskustelua

Tuhkarokkotartunnat ovat viime aikoina herättäneet runsaasti keskustelua.

Marraskuun lopulla Luodossa Pohjanmaalla todettiin tuhkarokko esikouluikäisellä lapsella. Luodossa tuhkarokolle altistuneita oli kymmeniä.

Joulukuussa tuhkarokko todettiin kolmella aikuisella Tampereella. Viime viikolla tuhkarokkoa todettiin Espoossa.

22.1.2019 kello 16.50: Keskustelu on suljettu, koska kyse on yksittäisestä sairaustapauksesta.