Keskustele: Alakoululaisilla on pitkät lomat ja niitä on paljon – Miten sinun perheesi järjestää lasten loma-aikojen hoidon?

Alakoululaisten lomat aiheuttavat vanhemmille päänvaivaa: harva voi pitää yhtä pitkiä lomia kuin lapsilla on.

Lastenhoito
Lapset leikkivät lumessa
Koululaisten talvilomaviikot alkavat olla kohta käsillä.Antti Kolppo / Yle

– Onhan se melkoista säätämistä, sanoo Sini Garam ja naurahtaa. Häneltä on juuri kysytty, miten heidän perheessään alakoululaisten loma-ajat järjestyvät.

Helsinkiläisellä Garamilla on kaksi kouluikäistä poikaa, eka- ja kolmasluokkalainen. Koululaisten lomien hoito-ongelmat ovat perheelle tuttuja. Garam tekee osa-aikaisesti palkkatöitä ja osan aikaa yrittäjänä. Hänellä on mahdollisuus joustaa työaikojen suhteen jonkin verran, kun taas perheen isän työ joustaa vähemmän.

Sini Garam
Helsinkiläinen Sini Garam teki haastatteluhetkellä töitä keskustakirjasto Oodissa.Antti Kolppo / Yle

Kun lasten lomat ovat pitkiä ja niitä on paljon, eteen tulee väkisinkin hetkiä, että tarvitaan ulkopuolisten apua lastenhoidossa. Ja kun isovanhemmat eivät asu lähettyvillä, niin suurena apuna ovat kaverit ja naapurit.

Garameilla on lastensa koulukavereiden vanhempien kanssa erityinen rinki, jossa kukin vuorollaan auttaa lastenhoitoasioissa.

– Esimerkiksi yhdellä vanhemmalla on etätyöpäivä ja toisella on seuraavana päivänä. Näin saadaan kierrätettyä hoitorinkiä vanhempien kesken.

Tällaisiin järjestelyihin Garameilla on ryhdytty myös lähestyvän talviloman ajaksi. Hoitorinkiin on saatu hiihtolomaksi mukaan myös ystäviä.

Garam sanoo arvostavansa myös kaupungin tai järjestöjen tarjoamia mahdollisuuksia, erityisesti, jos paikka, missä lapsi voi olla päivällä, löytyy kodin tai koulun läheltä.

Työnantaja tukee lapsiperheitä loma-ajan hoidossa

Pääkaupunkiseudun kuntien henkilöstövuokrausyritys Seure on tunnistanut perheiden loma-ajan ongelman ja kokeilee talviloman aikaan ensimmäistä kertaa uutta palvelua: yrityksellä on noin 200 toimistotyöntekijää, joille tarjotaan loman ajaksi mahdollisuus tuoda alakouluikäinen lapsi hoitoon työpaikalle.

Seuren henkilöstöpäällikkö Heidi Nikkilä kertoo, että yrityksen toimistotyöntekijöillä on paljon pieniä lapsia ja yritys haluaa näin auttaa perheitä.

– Haluamme työnantajana tukea sitä, että työntekijät pystyvät keskittymään työn tekemiseen.

Yritys järjestää talviloman aikana lapsille hoitoa ja ruokaa, joten työnantajalle tulee väkisinkin kustannuksia. Nikkilä kuitenkin uskoo, että kun työntekijä voi hyvin, myös työnantaja hyötyy.

– Työntekijän tyytyväisyys ja sitoutuneisuus työnantajaa kohtaan kasvaa, ja hän saa hyvän kokemuksen siitä, että työnantaja tukee tällaisella palvelulla.

Kokeiluun kannusti viimesyksyinen kokemus, jolloin yrityksellä oli kova tarve ylityöntekijöille. Tuolloin moni ilmoitti halunsa ylityöhön, mutta kertoi ongelmaksi lastenhoidon järjestämisen.

– Silloin päätimme lähteä viemään tätä ajatusta eteenpäin, Nikkilä kertoo.

Jos kokemukset talviloman hoidosta ovat hyviä, Nikkilä lupaa, että käytäntöä jatketaan myös kesällä.

Keskustele: Miten perheessänne järjestetään lastenhoito loman aikaan?

Miten teidän perheessänne on järjestetty koululaisten arki loma-aikana? Millaisia järjestelyjä se vaatii? Entä mikä tilannetta voisi helpottaa: voisiko työnantaja tehdä jotain, entä koulu tai muu yhteiskunta?

Voit kertoa kokemuksistasi sähköpostitse salla.vuolteenaho@yle.fi tai kommentoimalla Yle-tunnuksilla alla olevaan keskusteluun.

Kommentteja voidaan käyttää myöhemmissä jutuissamme.