Herätys: Muovia kierrätetään vähiten, äkki-brexit jakaa konservatiiveja ja terapiaan pääsy takkuaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Muovinkierrätysohje.
Joni Kyheröinen / Yle

Muovin käyttö mietityttää suomalaisia, mutta sen lajittelu takkuaa

Valtaosa suomalaista on kiinnittänyt huomiota muovin käyttöön, ilmenee Ylen teettämästä kyselystä. Samalla muovi on kuitenkin kotitalouksien vähiten lajittelema jäte. Suomalaiset kierrättävät noin kolmasosan koteihin päätyvästä pakkausmuovista. Syitä lajittelematta jättämiseen on monia. Merkittävimmäksi syyksi kyselyssä nousi jäteastioiden puute taloyhtiössä.

Äkki-brexitin uhka repii Britannian konservatiivien rivejä

Brexitin kannattajia parlamentin ulkopuolella.
Brexitin kannattajat kampanjoivat parlamentin ulkopuolella maanantaina.Andy Rain / EPA

Kovan linjan konservatiivit haluaisivat erota EU:sta niin pian kuin mahdollista; maltillisempia puoluetovereita äkkiero kauhistuttaa. Konservatiivipuolueen sisällä on brexit-kysymyksessä syviä jakolinjoja, joita pääministeri May ei ole onnistunut kaventamaan.

Anni Hirvonen, 23, taistelee ahdistusta vastaan eikä terapiaa meinaa saada

Nuori opiskelija nousee portaita ylös.
Laura Kosonen / Yle

Joensuulaisen opiskelija Anni Hirvosen sydän hakkaa ja rintaa puristaa aina, kun ohjelmassa on luento tai ryhmätöitä. Ahdistuneisuushäiriöt ovat hyvin yleisiä nuorilla ja aikuisilla. Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan nuoren ahdistusta pitäisi hoitaa ensisijaisesti terapialla, mutta sitä on usein hankala saada.

Uutuuskirja: Valkoisen talon toiminta on ollut täysin kontrolloimatonta Trumpin kaudella

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käveli pois tapaamisestaan demokraattien kanssa.

Valkoisen talon viestinnässä työskennellyt Cliff Sims kertoo tammikuun lopussa julkaistavassa kirjassaan, kuinka Valkoisen talon henkilöstö on ajoittain ollut täysin kontrolloimattomassa tilassa. Sims kertoo muun muassa entisen kansliapäällikön John Kellyn erikoisesta esittelypuheesta henkilökunnalle, jossa kehotettiin tekemään vastoin presidentin toiveita.

Etelässä sataa lunta, pohjoisessa pakkasta ja poutaa

Keskiviikkoiltapäivän sää
Yle Sää

Kireimmät pakkaset vaihtuvat etelässä lumisateisiin ja huonoon ajokeliin, meteorogimme Matti Huutonen kertoo. Maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu lumisateita. Kevyttä pakkaslunta voi kertyä joitakin senttimetrejä ja se pöllyää teillä, joten ajokeli muuttuu huonoksi.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.